Кинофестивалът “Златната липа” започна за 8-ми път в Стара Загора с бляскаво откриване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Откриване-Златната-липа-2021-3-WEBОткриване-Златната-липа-2021-2-WEBОсмото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ официално беше открито снощи със стилна церемония в залата на Държавна опера Стара Загора.

Празникът привлече стотици старозагорци в късния следобед до западния вход на оперната сграда, където по традиция премина фестивалното шествие, водено от военния бенд на Стара Загора и мажоретен състав.

Заедно с организатора на фестивала Магдалена Ралчева, в шествието се включи обичаният актьор Владимир Пенев, който тази година получава наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, както и членовете на авторитетното международно жури, водено от своя председател проф. Божидар Манов, зам.-кметът по култура на община Стара Загора Милена Желева и други официални лица.

Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи празничен водосвет с пожелание за здраве и успех на културното събитие.

Водещ на церемонията по откриването на фестивала беше младият чаровник Дарин Ангелов, когото познаваме от филма на Маги Ралчева „XII а“, сериалите „Под прикритие“, „Откраднат живот“, „Порталът“ и много други.

Чудесен букет с цветя и поздравления за успешния старт и поредната страхотна организация на фестивала получи директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева от зам.-кмета Милена Желева, която пожела още дълги години събитието да обединява старозагорците с добрия вкус към европейското кино и ценности.

„В България има три международни кинофестивала – единият е в София, вторият е във Варна, а най-младият е в Стара Загора – „Златната липа“, която притежава всички предимства на младостта“, посочи в приветствието си председателят на журито проф. Божидар Манов.

Пълната на 50% заради пандемичните ограничения зала аплодира дълго музикантите от Държавна опера Стара Загора, които представиха моменти от интерактивния джаз спектакъл „Джазоспекция“ на фона на кадри от филма на Рон Фрик „Барака“, както и акапелното фолкролно изпълнение на няколко гласа на деца от старозагорските читалища.

Кулминацията на вечерта настъпи с ретроспективния филм с откъси от филми с участието на Владо Пенев, чиято поява на сцената малко по-късно предизвика сърдечните аплодисменти на публиката. Специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното му беше връчена от директора на фестивала Магдалена Ралчева и зам.-кмета Милена Желева. Организаторите бяха подготвили и куп подаръци за вечно усмихнатия Владо Пенев, сред които специален люлеещ се стол и… седмична почивка в Павел баня.

Големият актьор благодари от сърце за наградата и призна, че човек колкото и награди за получава, никога не може да им се насити, особено когато са толкова впечатляващи и авторитетни като статуетката на „Златната липа“.

Фестивалът беше открит с последния филм с участието на Владо Пенев – „Рая на Данте“, който беше представен от неговия режисьор и сценарист Димитър Радев. Той призна, че когато е писал текста, си е представял репликите именно в устата на Владо Пенев и е бил истински щастлив, когато актьорът е приел да влезе в кожата на главния му герой – Данте.

В 11 часа днес Владо Пенев ще даде пресконференция във фоайето на операта, на която могат да присъстват и всички негови почитатели. След това около 12 часа актьорът ще посади своята липа в Алеята на липите и ще открие паметна звезда с името си.

С пълната програма на фестивала по дни и часове можете да се запознаете тук: https://thegoldenlinden.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-2021/

Откриване-Златната-липа-2021-5-WEBОткриване-Златната-липа-2021-9-WEBОткриване-Златната-липа-2021-10-WEBОткриване-Златната-липа-2021-12-WEBОткриване-Златната-липа-2021-13-WEBОткриване-Златната-липа-2021-16-WEBОткриване-Златната-липа-2021-21-WEBОткриване-Златната-липа-2021-28-WEBОткриване-Златната-липа-2021-27-WEB
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн