От днес – киномаратон от сутрин до вечер с филмите от „Златната липа“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Опера-Златната липа 2021И настъпи дългоочаквания съботен 29 май, в който за осми път Стара Загора постила червения килим, за да открие официално Международния кинофестивал „Златната липа“ 2021.

Церемонията по откриването е насрочена за 17.30 часа, но програмата на фестивала стартира още в 10.30 часа в зала Библиотека с датския игрален филм „Преди зимата“ (2019) на Майкъл Ноер. Действието ще ни пренесе в зимата на 1850 г., когато стар фермер и семейството му са изправени пред гладна смърт. При трудните обстоятелства Йенс се съгласява да ожени сина си за дъщерята на съседите, но неочаквано се появява примамлива оферта от богат фермер.

Веднага след прожекцията в 12,30 ч. на същото място започва прелюбопитната документална лента от Дания „Пищна красота“ (2019), която разказва историята на четири жени с наднормено тегло, които се харесват такива, каквито са и отказват да се съобразят със стандартите, наложени от медиите и общественото мнение.

„Разделени от вярата“ (2019) е швейцарски игрален филм, който започва в 14.30 в зала Библиотека. Главният герой Абдула губи сина си в „свещената война“ и пътува от Швейцария до турско-сирийската граница, за да го погребе. Там среща Малик, сирийско момче без семейство. Срещата се превръща в съдбоносен шанс и за двамата.

В 16.30 ч. в библиотеката е първата прожекция на унгарския шедьовър на Ищван Сабо „Окончателен доклад“ (2020). Филмът разказва за професор по кардиология, който след пенсионирането си се оттегля на село като личен лекар. В суровата действителност на селския живот той намира неочаквана подкрепа в младежкото си влечение към оперното пеене…

В 17.30 пред западния вход на Държавна опера Стара Загора е стартът на церемонията по откриване на „Златната липа“ 2021. По червения килим ще преминат куп родни и чуждестранни кинозвезди, а на сцената любимият на всички нас актьор Владо Пенев ще получи специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Ще има много интересна програма, веднага след която ще започне прожекцията на новия български игрален филм „Рая на Данте“ (2020) с участието на Владо Пенев.

В 19 часа в зала Библиотека ще се завърти още едно силно заглавие от програмата на „Златната липа“ 2021 – лентата от Дания „Дама Купа“ (2019), която разнищва разтърсваща семейна драма.

В 21 часа в голямата зала на операта започва едно от задължителните за гледане заглавия тази година – датският носител на „Оскар“ от тази година за най-добър чуждоезичен филм – „Още по едно“ на Томас Винтерберг. Само 20 минути по-късно в залата на Библиотеката ще се завърти и последната прожекция за днешния ден – „Земята под краката ми“ (2019) от Австрия.

Утре, в неделя, от 11 часа почитателите на фестивала могат да присъстват на срещата с журналисти на Владо Пенев във фоайето на операта и да получат автографи, след което да присъстват и на засаждането на липа и откриването на негова звезда в Алеята на липите край западния вход на оперната сграда.

С пълната програма на фестивала по дни и часове можете да се запознаете тук: https://thegoldenlinden.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-2021/
#

vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн