Набират още 316 преброители в област Стара Загора за националното преброяване наесен

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6316 (Large)Областният управител Иван Чолаков се срещна днес с председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски (вляво на снимката). На срещата присъстваха представители на ръководството на НСИ, началникът на отдел „Статистически изследвания“ – Стара Загора Милена Караиванова и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. Основната тема беше предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд.

Съгласно Закона за преброяването, то трябваше да стартира на 22 януари тази година, но заради коронавирусната пандемия бе отложено за септември. Така преброяването на населението по електронен път ще се проведе в периода 7-17 септември, а това на място, по домовете – между 18 септември и 3 октомври.

Преброяването трябва да даде точна, надеждна и актуална информация за населението и жилищния фонд на хората в България. Тези данни са от изключителна важност, защото те са в основата на проекти и стратегии, които националните и местните власти ще изработват за следващите 10 години. Проектите, финансирани от европейските фондове, също се опират на данните от последното преброяване. Затова девизът на Преброяване ‘2021 e „Включи се, защото си важен“.

Работата по подготовката на преброяването през 2021 г. е стартирала преди близо 3 години. „В момента сме на много важен етап. Трябва да осигурим преброители и контрольори във всички общини. За цялата страна са необходими 30 000 души“, каза Сергей Цветарски.

За област Стара Загора са необходими около 1260 души. Към момента 944 са потвърдили желание да участват като преброители и контрольори в кампанията. За община Стара Загора необходимите лица са 550, като 300 вече са заявили участие. В Казанлък при необходимост от 275 души осигурените до този момент са 230. Работата на преброителите и контрольорите е заплатена. Подробности за заплащането могат да се намерят в сайта на НСИ.

Статистиката показва, че на миналото преброяване преди 10 години 42% от населението е участвало по електронен път. За Старозагорска област този процент е бил по-висок – 47%. Очаква се тази година попълнилите данните по електронен път лица да са поне около 60%.

Един от новите моменти в преброяването през 2021 г. ще е запитването дали хората ползват в домовете си възобновяеми технологии.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн