Интересни събития ще съпътстват програмата на филмовия фестивал „Златната липа“ 2021

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Антон Радичев, Васил Банов и Любен Чаталов ще представят лично новата българска комедия „Като за последно“
*

"Като за последно"

“Като за последно”

Режисьорът Ивайло Пенчев

Режисьорът Ивайло Пенчев

Заедно с прожекциите на филми, Международният кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ организира интересни съпътстващи събития, в които почитателите на филмовото изкуство могат да се включат.

Фестивалът ще бъде открит по традиция с пъстро шествие на мажоретки, предвождани от духовия военен оркестър на Стара Загора, в което ще се включат и десетки любими български актьори, кинотровци, както и членовете на международното жури. Шествието ще премине по бул. „М.М. Кусев“ от парк „5 октомври“ до западния вход на операта. Сред гостите на церемонията ще бъдат и някои от носителите на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното от миналите издания, заедно с много любими български актьори.

Церемонията по откриване на фестивала ще продължи в залата с интересна програма, представяне на международното жури и връчване на специалната награда „Златна липа“ на Владимир Пенев, след което ще бъде прожектиран новият български игрален филм с негово участие в главната роля „Рая на Данте“.

На следващия ден, 30 май – неделя, в 11 часа Владимир Пенев ще даде пресконференция за журналисти, на която ще могат да присъстват и негови почитатели. По време на срещата те ще могат да разговарят с него и да получат автографи. Около 12 часа Владо Пенев ще засади свое дръвче в Алеята на липите и ще открие звезда с името си така, както направиха всички носители на отличието досега. Почитателите на актьора и на това място ще имат възможност да вземат автографи от него и да се снимат за спомен.

Същата вечер, на 30 май от 19 часа в оперната зала авторският екип на новата българска комедия „Като за последно“ ще представят филма. В срещата ще участват режисьора Ивайло Пенчев, както и актьорите Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов, след което ще започне прожекцията на филма. А в зала Библиотека от 19,45 часа ще се състои представяне на полския филм от извънконкурсната програма „Икономът“ от неговия автор – режисьорът Филип Байон. След представянето ще бъде и прожекцията на филма. Фирип Байон е един от членовете на авторитетното международно жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма на фестивала.

На следващия ден, 31 май, режисьорът на „Като за последно“ Ивайло Пенчев заедно с Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов ще дадат пресконференция за журналисти, на която могат да присъстват и граждани от 10,30 часа в Зала 1 на хотел „Верея“.

Zlatnata-lipa-1-WEBВечерта на 31 май от 17,30 часа в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде представена книгата на проф. Божидар Манов „Фестивални срещи 2“. Известният кинокритик е председател на журито на „Златната липа“ 2021, а книгата му ще бъде представена от друг известен и обичан негов колега – доц. Юрий Дачев.

От 19 часа също на 31 май в зала Библиотека ще бъде представен на френският филм „Присъда“ от неговия създател – режисьорът Антоан Рембо (също член на международното жури), след което ще започне и прожекцията на филма.

На 1 юни „Златната липа“ ще завърти истински филмов маратон за деца извън обявената програма на фестивала. На големия екран в залата на новия Културен център „Стара Загора“ в бившия Синдикален дом през целия ден ще се прожектират филми за деца, а от 16 часа децата-автори на филми от ПМГ „Гео Милев“, Второ основно училище „П.Р.Славейков“ и кинокръжока на сценариста Николай Колев ще представят своите творби преди прожекцията им, като разкажат интересни истории около тяхното създаване. Такива представяния учениците ще направят и преди регулярните прожекции на филмите си от програмата на фестивала.

Ще има и други игрални и документални филми от програмата на „Златната липа“, които ще бъдат представени преди прожекциите им от техните автори.

На 2 юни, в последния фестивален ден, на пресконференция журито с председател проф. Божидар Манов ще обяви имената на победителите, които печелят наградите „Златна липа“ за най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и най-добър филм.

Официалната церемония с награждаване на победителите и закриване на фестивала ще започне в 18 часа в залата на Държавна опера Стара Загора. След церемонията още веднъж ще бъде прожектирана лентата, спечелила наградата за най-добър филм.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн