Примабалерината Ромина Славова с награда от министъра на културата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

0105Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност. Наградата й бе връчена от Министъра на културата проф. Велислав Минеков.

В своето обръщение талантливата балерина благодари за високото признание, за привилегията да бъде сред толкова значими личности и творци в навечерието на 24 май: ”Тази висока оценка и признателност към моя творчески път в балета, с огромна благодарност искам да споделя с всички мои учители, хореографи, режисьори, колеги, съмишленици и приятели, оставили отпечатък в моето развитие. Специално искам да благодаря на една изключителна дама, творец и емблема на българският балет, без която тази номинация нямаше да се случи, за нейната подкрепа и доверието към мен – примабалерината г-жа Силвия Томова. И не на последно място, а на първо – на майка ми, която е безусловно до мен и е моят пример и коректив в живота. Светъл да е празникът за всички и да пребъдем!”

Честита заслужена награда на Ромина Славова!

На официалната церемония в Национална галерия „Двореца” министърът на културата проф. Велислав Минеков награди изтъкнати творци за техните високи постижения и принос към българската култура и национална идентичност.

04202РОМИНА СЛАВОВА e примабалерина и репетитор на Държавна опера – Стара Загора.
Дипломира се като бакалавър по “Балетна педагодика” през 2008 г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ – Пловдив, а в следващите години следва магистратура в специалностите “Балетна режисура” и “Артмениджмънт”. Възпитаничка на Алида Бонева.

От 2003г. е в състава на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Има изиграни десетки главни роли в класически и съвременни балетни заглавия.
Ромина Славова прави своя професионален дебют с ролята на Шехерезада в “Чудният свят на Шехерезада” /постановка и хореография на Б.Сечанова/. Следват Демна в „Нестинарка” /хореография и постановка проф. П.Луканов/, Мерседес в „Болеро” на А. Бонева, Жизел в „Защо сега”, „Венера без Марс” и “Заедно сами ” /хореограф А.Пампулова/, „Мечти” /хореография А.Бонева/, Маша в „Лешникотрошачката” /хореография Б.Сечанова/, „Кръстопът на страстта” /хореография А.Алексиева/, „Споделено пространство” /хореография А.Пампулова/, Галатея в „Ацис и Галатея” /хореография М. Бешева/, „Безвремие” /хореография С. Генадиев и В. Витанова/, Феята в „ Пепеляшка” /хореография А.Бонева/, Приятелка в „Делвата” /хореограф Флавио Бенати /Италия/, Сеньора Монтеки в „Ромео и Жулиета” /хореография С. Томова/, „Полет към светлината“ /хореография С.Томова/, Испански танц в „Лебедово езеро” /постановка и режисура С. Томова/, Кармен в операта „Кармен” /реж. О.Драганов, хореограф Силвия Томова/, „М като жена” /хореография Р.Михайлов/, Кралицата в „Снежанка и седемте джуджета” /хореография С.Томова/, Кукла на Кан-Кан във „Фантастичното дюкянче” /хореография и постановка Алба Бонанди /Италия/, Струна в „Нестинарка” /хореография М. Арнаудова, постановка Олеся Пантикина/, Соло Фламенко и соло Циганка в „Дон Кихот“ /хореография и постановка Аршак Галумян /Германия/, танцува Арабска кукла и съвместно с това е асистент режисьор на “Лешникотрошачката“ в постановката на Константин Уралский /Русия/, Душата Тикваш в ГЕТО /хорeография и режисура Марио Пиаца /Италия/, “Лотос” /хореограф Алесандра Скаламбрино/Италия/, соло Прелюд в „Шопениана” /хореография М.Петипа, постановка на Снежана Дескова/, Фея Карабос в “Спящата красавица” /постановка и режисура Aндрей Босов /Русия/ и др.

Ромина Славова танцува във всички постановки на Държавна опера – Стара Загора в страната и в гастролите в чужбина.

03В периода 2010 до 2016 г. е преподвател в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора по предметите Класически репертоар, История на танца, Джаз балет, Съвременни танцови техники, Композиция и имровизация.

Съчетава успешно изпълнителската си кариера и с хореографски опит в различни постановки: „Веселите музиканти” – мюзикъл за деца, реж.С.Николов, „Севилският бръснар” – реж.С.Николов, „Пощальонът от Лонжюмо” – Е.Кордоляни /Франция/, „Фантомите на мюзикъла” – реж. Г.Динев, „Дидона и Еней” – реж. П.Бонев, „Петя и Вълкът” – реж. С.Николов, „Отело” – реж. П.Бонев, „Кармен” – реж. Георги Динев, „Слугинята господарка” , ,„Драгунет” и „ Крокфер” – реж. С. Николов, „Дон Паскуале” – реж. Стефан Донев, „Пламъци в платната на нощта”- реж. Пламен Бейков, хореограф на „Кабаре в операта” – камерните опери “Махагони”, „Напред и назад”, „Седемте смъртни гряха” – реж. Мортен Роесен /Дания/, “Аида” реж. Огнян Драганов, „TANGO” – концерт с Веско Ешкенази и Людмил Ангелов, „Крадецът на праскови”, реж. С.Тодорова – постановка на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора и др.

Хореограф и танцов репетитор на Театрално студио “Сцена 99″ с ръководител Хр. Недков и Вокално студио “Усмивки” с ръководители Е. Маликатова и Ж. Янкулова. Осъществява с тях редица концерти и театрални постановки, сред които “Световни музикални хитове”, „Магията на киното”, „Напразни усилия на любовта”, „С песен по света”, „Гняв”, „Самолетът беглец”, “И най-мъдрият си е малко прост“ и др. Поставя пластиката и хореографията в „Цветята на малката Ида” и “Вкусът на времето“ – театрално-танцови постановки на детска градина „Светлина” Стара Загора, сценарий и постановка Е. Азалова, „Усмивката на Моцарт“ – учебно-образователен спектакъл на Театрална студия „Фантазио“ и Музикалната школа – сценарий и постановка Е. Азалова.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн