14 български филма ще покаже VIII-то издание на кинофестивала „Златната липа“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

"Сестра"

“Сестра”

Близо 30% от заглавията в програмата на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 са от български автори. Почитателите на кино събитието в Стара Загора, което ще започне идващата събота – на 29 май, ще могат да гледат 5 нови български игрални филма и 9 документални ленти. Като добавим към тях и късометражните филми в детския раздел на фестивала, създадени от ученическите школи в Града на липите, процентът на българско кино ще се окаже още по-значим.

Трудно е да се открои филм, който да бъде посочен като фаворит, тъй като всички заглавия са силни и несъмнено ще предизвикат интереса на зрителите, казва създателят на „Златната липа“ и директор на фестивала, режисьорът Магдалена Ралчева.

Още след церемонията по откриване на фестивала от 17,30 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще бъде прожектиран български игрален филм. В него участва тазгодишния носител на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното – големият български актьор Владо Пенев.

Заглавието на филма „Рая на Данте“ (2020) крие интересна игра на думи, защото Рая е име на млада жена (в ролята е Радина Боршош), а Данте се казва героят на Владо Пенев – 64-годишен мъж, разкъсван от желание за мъст към насилниците, причинили смъртта на майка му, и възможността за прошка, която открива в лицето на 18-годишната им внучка. В завладяващата лента ще видим отново в роля друга любима актриса и носител на специалната награда „Златна липа“ – голямата Гинка Станчева.

На следващия ден в конкурсната програма зрителите ще гледат последния филм на режисьора и актьор Ивайло Христов „Страх“ (2020), който, освен че режисира, е и автор на сценария на черно-бялата лента.

Историята, която Ивайло Христов разказва с добре дозирано чувство за хумор и самоирония, е за погранично селце в България и реакцията на неговите жители, при появата на тъмнокож мигрант бежанец. Главната героиня Светла е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. В селото ѝ, близо до границата с Турция, често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ѝ. В главните роли ще видим Светлана Янчева и Майкъл Флеминг. Оператор на филма е Емил Христов.

Друго силно заглавие в българската програма на фестивала е „Пепел върху слънцето“ (2020) на Богомил Калинов с Юлиян Вергов и Силвия Петкова в главните роли. Д-р Стефанов е в разгара на огромен медиен скандал заради смъртта на пациент. Антония е млада журналистка, която смело тръгва на пътешествие, за да разкрие какво наистина се е случило.

„Блаженият“ (2020) е новият филм на режисьора Станимир Трифонов, който беше председател на международното жури на „Златната липа“ през 2015 година. Филмът ни връща назад в историята, за да разкаже историята на една непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди, които преобръщат живота на главния герой. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа. Историята на Боби е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

"Рая на Данте"

“Рая на Данте”

Филмът „Сестра“ (2019) на Светла Цоцоркова е едно от малкото заглавия във фестивала запазено от програмата на несъстоялото се издание на „Златната липа“ през ковидната 2020 година. Цоцоркова разказва разтърсващата история на майка и двете ѝ дъщери, които се борят за оцеляването си в малък град в България. Малката сестра често си измисля обстоятелства в живота, за да й е по-интересно. Без да иска, попада в капана на собствените си лъжи и разрушава света на голямата сестра. Докато търсят истината, сестрите разкриват тайни за майка си.

Несъмнено българският филм, който ще предизвика интереса на широката публика, е комедията „Като за последно“ (2020) на режисьора Ивайло Пенчев с участието на младата холивудска звезда Мария Бакалова, която на тазгодишните награди „Оскар“ спечели номинация за поддържаща женска роля във филма „Борат 2“. Във филма ѝ партнира друг носител на специалната награда „Златна липа“ – Васил Банов, както и куп любими актьори от комедийния жанр – Филип Аврамов, Антон Радичев, Малин Кръстев и много други. Едно момиче трябва да бъде спасено от самоубийство със силата на любовта, поредица от комични ситуации и лавина от абсурди.

Документалните филми от български автори на тазгодишната „Златна липа“ съставят истински букет от въздействащи истории. Сред тях е съвсем прясната лента на Валентина Фиданова – Коларова „Парцалев“ (2021), която повдига „желязната“ завеса в личния живот на големия български актьор. Заедно с портрета на Георги Парцалев като актьор, филмът представя и скрития конфликт, с който той е трябвало да живее и твори. Любимец на публиката, смешен човек. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър и на българското кино. Парцалев се радва на щастлива съдба, като махнем едно „но“… Той е хомосексуален. При социализма това го лишава от някои творчески награди. Но за него остава любовта на хората.
„Жертва на пешки“ (2018) на Асен Владимиров разказва разтърсващата документална история на Марко Марков. През март 1943 г. германците съобщават, че са открили труповете на хиляди полски офицери, убити от руснаците край Катин през 1940 г. През есента на 1944 г. Марко Марков е арестуван и обвинен от Народния съд в сътрудничество с нацистите заради участието си в Катинската комисия. Вместо сурова присъда неочаквано е оправдан. Оказва, че той е по-ценен жив за новата власт…

„Преди края“ (2020) е документален филм на Елдора Трайкова, който засяга болезнен въпрос от историята на Старозагорски регион – заличаването на цели села на територията на Мини Марица-изток заради залежите от въглища под тях. Филмът проследява вълненията и тревогите за своето бъдеще на неколцина жители от едно такова село, докато багерите разрушават последните му къщи.

„Най-сладкото“, „Пасажери“, „Живот“, „Денят на жените“, „Тайният живот на Вера“ са другите заглавия от програмата с български филми на „Златната липа“ 2021, с които можете да се запознаете на сайта https://thegoldenlinden.com.

Очакваме ви от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и на регионална библиотека „Захарий Княжески“. Входът, както винаги досега, е свободен, но при спазване на ограниченията и мерките за противоепидемична сигурност и запълване на до 50% от зрителските места.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн