EVN България със съвети за безопасност в случаи на гръмотевични бури

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

__EVN_300EVN България напомня своите съвети за безопасност на клиентите и техните домове в случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото. В тази връзка компанията предоставя полезни и практични съвети за сигурност:

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място:

* изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

* с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

* за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

* по възможност отдалечете се от електропроводи
* не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Съвети при къмпингуване:

* ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.

* ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

В случаи на авария клиентите могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн