Културен афиш 17-23 май, Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Lira 20017 май, понеделник

Национална библиотечна седмица в РБ „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“ (по отделна програма)

17 -21 май

„История на писмеността по нашите земи“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на книгоразделители.
„В лабиринта на знанието– запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
10:00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ №69

„Осем жени“ от Робер Тома, режисьор Стефан Делев
С участието на Светла Тодорова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Елица Матева, Мария Енева, Галя Александрова, Елена Азалова, Диана Найденова, Миленка Сотирова
Сценография Златан Дрянов
Осем жени се готвят да празнуват Коледа. Извършено е убийство. Осем героини, осем истории, осем причина за убийство. Всяка разкрива своите тайни. Коя ще бъде най – хитра? Добре ли е винаги да се казва истината? Вземете лупата и мислете…
19.00 ч.,  Драматичен театър 

18 май, вторник

„Библиотеки: пътешествие във времето. Библиотеките на бъдещето“ –мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на мини книжки. „В лабиринта на знанието“ – запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
11.00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ №69

„Класично и романтично“ – концерт от поредицата „Музика без граници“. С участието на Михаела Филева, Тереза Бракалова, Валери Турманов.
Диригент Максим Ешкенази
Оркестър на Държавна опера – Стара Загора
Магнетичната Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази са главните действащи лица в забележителното музикално събитие. Заедно с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, те ще представят оркестрирани версии на нейни песни и любими произведения от мюзикъли и филми.
11.00 ч. и 13.00 ч., Оперен театър

„Варна – царицата на Черно море“ – изложба. Гостуват РИМ –Варна и Етнографски музей – Варна
Изложбата на Етнографски музей – Варна при РИМ –Варна е посветена на 100 – годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г.
Чрез текстове, снимки и оригинални експонати посетителите ще могат да се запознаят с развитието на Варна като модерен европейски град през първата половина на 20 век.
17.30 ч.,IV експозиционно ниво в РИМ 

„Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Ивалин Димитров. С участието на  Стефан Борисов, Димитър Митев, Ивелин Керанов, Ивалин Димитров, Жоро Райчев, Георги Райчев, Кольо Стайков, Георги Ножделов.
Героите, изправени на ръба на смъртта, се вкопчват в живота, всеки по свой начин. Един се опитва да си купи с пари още малко време, друг – да постигне мир чрез философията, трети иска да открие опора в изкуството… Крехкото равновесие в малкото им общество е взривено, когато сред тях се озовава… Дали красотата ще спаси душите им? Възможно ли е да се провреш под дъгата и да преминеш в съвършен свят на благородство и светлина?
19.00 ч.,  Драматичен театър 

19  май, сряда

„История на писмеността по нашите земи“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на мини книжки.„В лабиринта на знанието– запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
11.00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ №69

„Фестивал на знанието“ – празник за настоящи и бъдещи студенти на Тракийския унивреситет
13.00 ч., Тракийски университет, Форум

„Пижама за шестима“ – комедия от Марк Камолети, превод проф. Андрей Аврамов
Режисьор проф. Атанас Атанасов, сценография Кирил Наумов
Участват Иван Калошев, Светла Тодорова, Илчо Димитров, Илина Илиева, Мария Пенчева, Диана Найденова, Димитър Митев
Режисьорът проф. Атанас Атанасов: „Нищо в любовните триъгълници не е такова каквото изглежда. В реалния живот това не винаги е забавно. В театъра е по – различно, особено ако пиесата е френска и неин автор е Марк Камолети. Хуморът бликащ във всяка сцена въвлича в лабиринт от авантюристични клопки. В началото сме само зрители, но неусетно ставаме съучастници в интригуващо действие…На финала героите обличат своите пижами и уморени заспиват ….“
19.00 ч., Драматичен театър

20 май, четвъртък

„Паметници на Кирил и Методий по света” – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и литературни игри; творческо ателие за изписване на букви от глаголицата и кирилицата и образуване на старинни думи.
10.00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ №69

„Библиотеки: пътешествие във времето. Библиотеките на бъдещето“ –  мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на книгоразделители. „В лабиринта на знанието“– запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
12.00 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ №69

21 май, петък

„Литературни гласове – оцелели във времето“ – Дарение от Златния фонд на Радио Стара Загора на Музей „Литературна Стара Загора“
11.00 ч., Музей „Литературна Стара Загора“

Празничен концерт на вокална студия „Розов свят“ при  НЧ „Св. Климент Охридски -1858“
21 май, 18.30 ч., Парк „Артилерийски“

„Спящата красавица“ – балет по музика П. И. Чайковски
Хореография Мариус Петипа, постановка и режисура Андрей Босов /Русия/
Диригент Владимир Бошнаков, сценография Иван Токаджиев, костюми Мария Блажева
Балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора
„Спящата красавица“ се счита за най-красивата балетната музика написана от Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Това е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което поставя талантливата балетна  трупа на Старозагорската опера.
19.00 ч., Оперен театър

22 май, събота

„Житената питка“ – куклен спектакъл за деца по мотиви от българска народна приказка
Драматизация и режисура Вера Стойкова
Сценография Коста Ортодоксов, музика Светла Василева
С участието на  Станислав Матев, Татяна Андреева, Златина Караенева
11.00 ч., Куклен театър

23 май, /неделя/

„Чорапкова приказка“ от Янчо Иванов – куклен спектакъл за деца. Режисьор Янчо Иванов, участват Янчо Иванов и Биляна Райнова.
„Чорапкова приказка“ поставя на преден план един често срещан загадъчен проблем – нежеланието на децата да носят своите чорапчета.
11.00 ч., Куклен театър
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн