В Стара Загора ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Sardechna nedostatachnostЗа 15-ти пореден път в България ще се проведе национална здравна кампания под надслов „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ” за отбелязване на Световния ден на хипертонията. На 19 май (сряда), от 10.00 до 16.00 часа, на бул.“Цар Симеон Велики“, срещу сградата на Община Стара Загора (долната Гъба), ще бъде разположен пункт, където гражданите ще могат да измерят кръвното си налягане и да се информират по проблемите на хипертонията.

Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Българската лига по хипертония подчертава значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечно съдовите заболявания в България. Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно съдови, мозъчно съдови, бъбречни и други усложнения. При организацията измерванията ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка и ще се приложат всички законови мерки за безопасност на участниците на местата за скрининг. Програма ще бъде публикувана в сайта на Българската лига по хипертония (https://hypertension.bg/) и нашите партньори. Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена и на официалния сайт на May Measure Month (https://maymeasure.org/).

#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн