Филм с „Оскар“ от тази година влиза в извънконкрусната програма на „Златната липа“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

"Още по едно"

“Още по едно”

"Дама купа"

“Дама купа”

12 интересни филма влизат в извънконкурсната програма на предстоящото осмо издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 29 май до 2 юни.

Сред заглавията блести филмът на Томас Винтерберг „Още по едно“, (2020 - на първата снимка), който на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Оскар“ спечели статуетката за „Най-добър чуждоезичен филм“.

„Това е прекрасен филм – копродукция от Дания, Холандия и Швеция, който попадна в селекцията на „Златната липа“ още преди да бъде отличен с „Оскар“ – една напълно очаквана награда, тъй като „Още по едно“ се превърна в истинско събитие в Европа много преди лентата на Винтерберг да бъде оценена в Америка“, посочи директорът и основател на фестивала „Златната липа“, режисьорът Магдалена Ралчева.

Наричат Томас Винтерберг детето-чудо на датското кино. „Още по едно“ разказва любопитната история на едно предизвикателство, предприето от четирима гимназиални учители – да поддържат за известен период от време постоянно ниво на алкохол в кръвта си, за да разберат вярна ли е теорията, че голяма част от световните успехи са постигнати благодарение на алкохола…

Другата перла в извънконкурсната програма е филмът на режисьора Ищван Сабо „Окончателен доклад“ (2020). Най-награждаваният унгарски режисьор, включително с „Оскар“ за филма си „Мефисто“ (1980), сега разказва историята на известен професор по кардиология, който на младини е мечтал да бъде оперен певец. След като се пенсионира, решава да се завърне в родното си село като семеен лекар и се сблъсква със суровата действителност в живота на обикновените хора. Но любовта му към музиката неочаквано идва на помощ.

Датската драма „Дама купа“ (2019 - на втората снимка) е един от малкото филми, останали в тазгодишната програма на „Златната липа“ от селекцията на отложения фестивал от ковидната 2020 година. „Имаше изключително силни филми, които за жалост трябваше да отпаднат, защото стремежът на „Златната липа“ е да представя най-новите произведения на европейските кинотворци. Оставихме 2 или 3 заглавия, едно от които е „Дама купа“, каза Магдалена Ралчева. Филмът разплита сложна драма, в която успешна адвокатка рискува уредения си и щастлив семеен живот заради доведения си син, който се настанява да живее у тях.

ИкономътИнтересът на киноманите несъмнено ще бъде привлечен и от последния филм на полския режисьор и сценарист Филип Байон „Икономът“ (2018 - на третата снимка). Байон е един от членовете на международното жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма и лично ще представи творбата си при нейната премиера за България. Историята на „Икономът“ разказва как изкуствената линия на полско-германската граница, очертана във Версай след Първата световна война, разделя не само земята, но и хората.

Френско-белгийската продукция „Присъда“ (2018) е дело на друг член на тазгодишното жури – френският кинорежисьор и писател Антоан Рембо, който също лично ще представи филма си по време на „Златната липа“. Правосъдието е предпочитана тема в творчеството на Рембо и „Присъда“ не прави изключение. Филмът разказва за млада жена, убедена в несправедливата присъда на мъж за убийството на съпругата му. В стремежа си да докаже своята теза, тя преминава всякакви граници, стигайки до самозабрава.

"Пищна красота"

“Пищна красота”

В извънконкурсната програма влизат и два документални филма от Дания. „Пищна красота“ (2019 - на четвъртата снимка) е дело на две дами режисьори – Луиз Детлефсен и Луиз Унмак Кйелдсен. Лентата разказва любопитната история на четири жени с наднормено тегло, които се харесват такива, каквито са и отказват да се впишат в нормите, диктувани от медиите и наложения обществен вкус. Втората документална лента се казва „Пътуване към Утопия“ (2020). Норвежко семейство се разделя с комфортния си живот и напуска страната си, за да се присъедини към датска общност, която е ангажирана да намали приноса на хората към изменението на климата.

Останалите заглавия от извънконкурсната програма, както и от конкурсната програма, българските филми и детската програма с подробна информация и снимки към тях, можете да разгледате на сайта на кинофестивала „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн