Тракийският университет откри ветеринарен симулационен център “Vet siM”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_8879DSC_8910

Ветеринарен симулационен център “Vet siM” отвори официално врати в празничния за Ветеринарномедицинския факултет 11-ти май, в присъствието на десетки гости, студенти и представители на медиите.

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Добри Яркова тържествено откри най-новата придобивка на висшето училище, която е модерна инициатива в подкрепа на Ветеринарномедицинския факултет. Основна цел на симулационния център е да подобри практическите умения на студентите по ветеринарна медицина без болка и страдание на живи животни. Практиката и тренировката на уменията ще се извършват на изкуствени макети, симулатори на животни или синтетични органи.

Новият обект беше осветен от старозагорски свещеници с благословията на Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Деканът на Ветеринарномедицинския факултет проф. Тодор Стоянчев поздрави всички си колеги за празника и призова студентите да бъдат изключително дейни и активни в новия център. А ръководителят на Ветеринарния симулационен център д-р Здравко Тодоров, който е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, разказа, че за първи път е видял подобен тип дейност в Германия и е сбъднал мечтата си и тук, в България, да бъде осъществена модерната инициатива.

Сред гостите на празничното събитие беше председателят на Българското общество по симулационна медицина от Медицинския университет в Пловдив проф. Благой Маринов, който сподели за опита в хуманната медицина и пожела на колегите си успешни занятия в новия център.

Тематичните единици на обученията са в следните направления :

* Лабораторна диагностика – кръв, урина, биохимия и хематология;
* Пропедевтика- инжекции, венозни катетри, аусколтация, снемане на анамнеза;
* Хирургия и ортопедия – запознаване с инструментариума, хирургични шевове, възли, фрактури, рани;
* Анестезиология и реанимация – работа с анестезиологичен апарат, изкуствена вентилация, интубация, пациентен монитор, инфузионна терапия;
* Превръзки;
* Стерилизация и подготовка на операционното поле;
* Комуникация и ветеринарен мениджмънт;
* Продуктивни животни;
* Образна диагностика – рентген , ехограф , компютърен томограф.

Записването за тематичните единици ще бъде в онлайн форма във сайта на университета, обученията ще бъдат в групи с 6 до 8 студенти.

Симулационният център се намира до входа на университетската библиотека, на партерния етаж.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн