Експерти от Германия и Хърватия обсъдиха с кмета на Казанлък бъдещето на монумента на Бузлуджа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Дисонантното културно наследство влиза във фокуса на внимание на Европейския съюз

12 (2)10 (2)Във връзка с участието на Казанлък в програмата “Градски дневден ред” на Европейския съюз кметът Галина Стоянова се срещна днес с председателя на ICOMOS (Международен съвет за паметници и забележителни обекти) на Министерството на вътрешните работи на Германия проф.д-р Йорг Хаспел, директора на археологическия музей в Загреб Санжин Михелич и Радослав Илиев, част от екипа на арх. Дора Иванова за Бузлуджа.

Чуждестранните експерти изразиха благодарност за гостоприемство и посетените културно-исторически обекти. “Интеграцията на монумента на връх Бузлуджа ще допринесе много за развитието на Казанлък” – отбеляза Санжин Михелич.

По време на срещата бяха разгледани различните гледни точки към бъдещето на монумента, определян като част от най-известните обекти на дисонантното световно наследство. Страните се обединиха около становището, че Бузлуджа трябва да се впише сред културно-историческите обекти в Долината на розите и на тракийските царе, така че взаимно да се допълват.

Кметът Галина Стоянова благодари на организацията ИКОМОС за желанието да даде своята експертиза в изготвянето на този стратегически за туризма в региона план, в който паметникът Бузлуджа да намери подобаващото си място. „Ние сме съмишленици в желанието си да направим туристически продукт на територията на Долината, който да обхваща различни епохи на живот и традиции тук. Културно-историческото наследство ще бъде обединено в концепция за туризъм, която да дава максимално удовлетворение на туриста от посещението“, каза Галина Стоянова. Тя разказа, че след срещите онлайн през 2020 г. по “Градския дневен ред” на ЕС, партньорство „Култура и наследство“, в Общината е свършена много работа. До края на 2021 г. екип от външни специалисти, с консултацията на проф.Николай Овчаров, ще изготвят интегриран план за устойчиво развитие на туризма в община Казанлък, като работата ще започне още по време на предстоящия Фестивал на розата 2021.

Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана партньор на “Градски дневен ред” и единствената у нас, представена в сферата на културното наследство. Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещо развитие на европейските градове като двигател на растежа във всички сфери на живота. За 2020 г. като фокус за работа е определено „дисонантното наследство“ – неразбраното културно-историческо наследство, пример за каквото е монументът на Бузлуджа. Специалистите определят тази нова категория като важна за случаи на културно наследство, които попадат не в зоната на безпроблемното наследяване, а в зоната на обществените несъгласия, конфликти, противопоставяния и дискусии.

Buzludzha_chinia_3
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн