Младите старозагорски балетисти от “Па де Кре” ще представят България на Световната купа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

received_909471742962970На 8 и 9 май в София се проведоха националните квалификации за Световната купа за танци – 2021. Старозагорските балетисти извоюваха 9 златни, 6 сребърни и 1 бронзов медал, получиха квота и правото да представят страната ни на Dance World Cup тази година.

След повече от една година прекъсване на участия и състезания заради епидемичната обстановка, балетистите на „Па де Кре” показаха отлична подготовка. В силна конкуренция с представители от цяла България те впечатлиха журито с хореографии, техника и артистичност.

Децата се състезаваха в три възрастови групи – клас мини – до 9 г., клас деца – до 13 г. и клас юноши – до 17 г. в категориите „Класически балет” и „Характерни танци”.

В първа възрастова група Ралица Калайджиева и Владимир Стефанов получиха 99 от 100 възможни точки и златни медали за дуетния им танц „Феличита” в категория „Класически балет”.

Другият дует в тази група – Александрина Гавраилова и Деа Желязкова също спечелиха златни медали с танца „Споделен подарък” в категория „Характерни танци” с актив от 96 точки.

Дебютанката-солист Симона Бухчева беше оценена с 91 точки и се окичи със сребро за изпълнението си на „Руски танц”.

Във възрастовата група до 13 години, в категория „Класически балет” Тереза Донева е със златен медал за танц „Моряче” и 97 точки, Грета Миткова е с 91 точки и сребърен медал за танца „Аз пея под дъжда”, Мари Петкова за изпълнението на палци на „Испанска сюита” е с 89 точки и златен медал, а Евгения Господинова в категория „Характерни танци” извоюва 93 точки и сребърен медал с „Руски танц”.

Във възрастовата група до 17 години в категория „Класически балет” Вяра Манева с 92 точки е с бронз за „Испански танц от операта Коппелия”, Жана Дякова е с 94 точки и злато за „Либертанго”, а Станислава Митева – с 93 точки и сребро за „Арабски танц”. В „Характерни танци” Женя Русева е първа с 96 точки за “Испански танц”, а на стотна от нея със сребърен медал е Кирчо Желязков с танц „Смуглянка”.

Двата дуета спечелиха златото и среброто в „Класически балет”. Вяра Манева и Кирчо Желязков с актив от 95 точки спечелиха златните медали със своя танц „Аз и ти”, а Мари Петкова и Йоана Радева – 81 точки и сребърните медали.

В груповите изпълнения старозагорските балетисти грабнаха златните медали при формациите и малките групи с танците „Първа любов”, оценен с 87 точки и „Белла Чао” – 94 точки.

Журито на конкурса с председател Теодора Стефанова и членове Надежда Вичева и Ася Енева поздравиха Кремена Костова-Гайдарова за отличното представяне на нейните възпитаници, като подчертаха, че школата “Па де Кре” се отличава с хореография, музика и изпълнения.

„Изключително съм доволна от нашето представяне. Въпреки че повече от година бяхме далеч от сцената и много месеци не провеждахме занятия заради пандемията, успяхме да се мобилизираме и да се подготвим добре. Децата са много отговорни, дисциплинирани, адаптираха се към условията, към ограниченията и многото промени, дадоха всичко от себе си, за което им благодаря. Гордея се с тях и съм много щастлива, че отново ще имаме честта и отговорността да представим Стара Загора и България на Световната купа. Надявам се обстановката да позволи да пътуваме и да се представим достойно” – сподели Кремена Костова-Гайдарова – балетен педагог и ръководител на Балетна школа „Па де Кре”..

„Па де Кре” през последните три години печели квоти и представя България на световните финали, като се класира в Топ 5 сред участници от 42 страни. Над 130 деца от Града на липите печелят многобройни национални и международни отличия от балетни конкурси.

Тази година школата отбелязва 10-годишнина и по този повод ще зарадва своята публика със спектакъла „По пътя на мечтите” на 20 май 2021 г. в Културен център – Стара Загора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн