Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Bibliotekata 66012 май 2021 г. (сряда), 18:00 – 21:45 ч.

12 май – Европейска Нощ на литературата 2021
Юбилейна ще бъде тазгодишната Нощ на литературата. След 9 успешни и ценни издания, десетки прочетени откъси и срещи с известни и вдъхновяващи личности, отново сме подготвили вълнуващи литературни преживявания.
И тази година ще се чете в 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.
Нощта на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Стара Загора за седми път се потапя в Нощта на литературата. Общественици, писатели и журналисти ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същ откъс в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат в тази брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Събралите всичките 5 печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21:45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ще се излъчва онлайн от www.facebook.com/libstarazagora. Книги, осигурени от Община Стара Загора, ще получат 15 участници, изтеглени на случаен принцип. Каним всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник.

Читателски гнезда в Стара Загора
Първо четене: 18:00 ч.
Последно четене: 21:00 ч.
21:45 ч. – теглене на томбола в РБ „Захарий Княжески”

1.
Книга: Помощ? Помощ! (Австрийско посолство)
Автори: Томас Гебауер, Илия Троянов
Превод: Димитър Ангелов
Издателство: МД Елиас Канети, 2021
Място за четене: Къщата на арх. Христо Димов – ул. „Сава Силов” № 37
Чете: Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, дула, семеен консултант, психолог

Помощ, политика, солидарност. Може ли помощта да представлява нещо повече от временна подкрепа? На кого помагат даренията – на дарения или на дарителя? Посланието на тази книга е срещу печалбата и лицемерието на едно общество, което успокоява себе си чрез „грижа за бедните“. Правозащитникът Томас Гебауер и писателят Илия Троянов поставят в книгата си въпроса за различните прояви на благотворителността – от активностите на свръхбогатите, през държавните помощи, до локалните инициативи. Подбрали са конкретни примери от цял свят, представени в оригинални репортажи от Сиера Леоне, Пакистан, Гватемала и други места.
Томас Гебауер (1955) е немски психолог. Участва в международни мрежи, които разбират здравето като глобално общо благо, което може да бъде постигнато само чрез солидарност и отговорност. Той е част от делегацията, която приема Нобеловата награда за мир в Осло през 1997 г. за Международната кампания за забрана на противопехотните мини.
Илия Троянов (1965) е българо-германски писател и преводач. Книгите му са преведени на над 20 езика. Автор е на романите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Събирачът на светове“ и др.

2.
Книга: Берлински блус (Гьоте-институт)
Автор: Свен Регенер
Превод: Ваня Пенева
Издателство: Слънце, 2017
Място за четене: Музей „Литературна Стара Загора“ / бул. „Руски” № 44
Четат:
Яна Ленова – обича да пътува и опознава България. Колекционира хубави спомени и народни носии.
Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора”

1989 г. Западен Берлин, малко преди падането на стената… В квартала Кройцберг цари декадентска атмосфера. Хора от работническата класа съжителстват с хипита, рокери, наркомани, хомосексуалисти, проститутки и други аутсайдери. Там живее и работи като барман Франк Леман – асоциален тип, който мрази да напуска пределите на района. Един ден непредвиден инцидент застрашава идиличното му съществуване…
„Берлински блус“ е най-продаваната книга в Германия през последните години. Преведена е в десетки държави по целия свят.
Свен Регенер (1961) е немски музикант и писател, живеещ в Берлин. Певец, текстописец и тромпетист в различни групи. Романът му „Берлински блус“, който има голям успех, е последван от още 4 романа от серията за господин Леман.

3.
Книга: Звездни дневници (Полски институт)
Автор: Станислав Лем
Превод: Павел Николов, Силвия Борисова, Светлана Петрова, Лина Василева
Издателство: Колибри, 2009
Място за четене: Изложбена зала „Байер“ – ул. „Любор Байер“ 1
Четат:
Мария Козарова – представител на „Етносвят България” – Стара Загора
Татяна Иванова – завършила магистратура в Полша; обича книги и кучета

„Звездни дневници“ е цикъл от разкази, които са толкова хомогенни, че често се определят от критиката като роман. Пътешествията на неуморимия Ийон Тихи не са номерирани в никаква последователност, защото, както обяснява авторът чрез своя герой, едни пътешествия се извършват в пространството, други във времето – винаги можеш да се върнеш назад, където още не е имало пътешествие, и тогава първото би станало второ. Първите пътешествия от Дневниците датират от 50-те години на ХХ век, а последното излиза през 1996-а. Прочутият космически пътешественик навсякъде се чувства у дома си, нищо не може да го извади от равновесие, а чувството за хумор, увереността в себе си и непобедимият практицизъм побеждават всички препятствия.
Станѝслав Херман Лем (1921 – 2006) е полски писател, творил в областите научна фантастика, философия и сатира. Носител е на Ордена на Белия орел, най-високото отличие за заслуги на Полша. Книгите му са преведени на 41 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Най-известното му произведение е романът „Соларис“ (1961), който е екранизиран три пъти.

4.
Книга: Бьорнстад (Посолство на Швеция)
Автор: Фредрик Бакман
Превод: Любомир Гиздов
Издателство: Сиела, 2017
Място за четене: Регионална библиотека „Захарий Княжески” – бул. „Руски” № 44
Четат:
Мария Донева – поет и драматург в Драматичен театър – Стара Загора
Здравко Георгиев – главен редактор на Радио Стара Загора

Отборът на „Бьорнстад Хокей“, който успява да се класира за полуфинал в най-висшата младежка дивизия в страната, е в центъра на събитията. Но какво се крие зад триумфа? Само фактът, че „клубът винаги е на първо място“, или има още нещо?…
„Бьорнстад“ е динамично написан роман, който увлича и успява да те пренесе в своя измислен свят, където всички герои са ти познати, сякаш си прекарал целия си живот с тях… Това е книга за семейните ценности, за съкровеното приятелство, за първите любовни трепети, за майките и бащите, които дълбоко в себе си искат децата им да са успешни и щастливи, за жертвите, които човек понякога прави в името на по-висша от егото му цел, за достойните мъже, за човечността, за надеждата, за куража да кажеш истината, независимо от последствията… (Милена Трендафилова)

Фредрик Бакман (1981) е шведски журналист, блогър и писател. Историите на Бакман са простички, човешки, близки, искрени, забавни. През 2012 г. е издаден първият му роман „Човек на име Уве“. Той бързо става бестселър, като само в родината му са продадени над 400 000 екземпляра. Следват „Баба праща поздрави и се извинява“, „Брит-Мари беше тук“, „Тревожни хора“ и др. Произведенията на писателя са преведени на над 25 езика по света.

Организатори за Стара Загора:

Община Стара Загора
Библиотека „Родина“
Книжарница в куфар
Къщата на арх. Христо Димов
Музей „Литературна Стара Загора“
Регионална библиотека „Захарий Княжески“
Сдружение „Етносвят България“

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн