9 май, Ден на Европа – на живо и на линия в България и Европа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Den na Evropa 450Въпреки трудната ситуация и невъзможността за провеждане на традиционните събития, посветени на Деня на Европа, Информационен център Европа Директно – Стара Загора отбелязва 9 май във виртуалното пространство.

На витрините на посетителския ни център в Стара Загора, на бул. „Ген. Столетов“ № 127, все пак най-ентусиазираните ни съграждани ще могат да разгледат и физическа изложба, посветена на европейската история.

ИСТОРИЯТА

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, „не само немислимо, но и практически невъзможно“, по думите на Декларацията.

Правилно се е смятало, че обединяването на икономическите интереси ще подобри жизнения стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

Ключови цитати:

* „Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“

* „Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.“

* „Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.“

СЪБИТИЯТА

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС ще отворят своите врати за обществеността в Брюксел и Страсбург. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Ето част от палитрата дейности, които ще се случат около Деня на Европа:

В ЕВРОПА

Направете виртуална обиколка на основната сграда на Европейската комисия, където може да се запознаете с работата на институцията, да гледате видео материали, да играете или да участвате в дискусии.

Включете се в дискусиите, организирани от Европейския парламент и споделете своите мисли, включително и с депутатите от ЕП.

Открийте работата на Европейския съвет, играйте, чуйте звуците и езиците на Европа.

Проверете знанията си с викторина на Европейската централна банка

Европейската служба за външна дейност също има специално създадена викторина

Получаваме достъп до Европейския икономически и социален комитет чрез виртуална обиколка и участие в редица дейности.

Разберете повече за Комитета на регионите и тяхната фотовикторина в Инстаграм

Научете как отговаря Европейската инвестиционна банка на промените на климата и предизвикателствата на околната среда.

Всички останали събития, включително и в отделните държави може да разгледате самостоятелно.

В БЪЛГАРИЯ

Представителството на Европейската комисия в България, заедно с Бюрото на Европейския парламент в България традиционно организацията редица значими събития, както онлайн, така и на живо, с участието на граждани.

Може да се запознаете със съвместните им инициативи и да се включите при възможност.

Ние, от Европа Директно – Стара Загора, се надяваме, че за последна година ще отбележим този празник на Европа в онлайн формат!

Част от кампанията, отбелязваща 9 май, са откриващите събития на информационните центрове от новото поколение Европа Директно, в 13 града на България, през цялата седмица след 9 Май.

Екипът на Европа Директно Стара Загора има удоволствието да Ви припомни за своята покана за пре-откриването на офиса на информационния център с колегите от Представителството на ЕК в България и Бюрото за връзка с ЕП на 11/05/2021 от 14:00ч. на ул. Ген. Столетов 127.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн