180-годишен юбилей чества Шесто основно училище в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

img_1936 - CopyПреди почти два века, във време на тъмнина и робство, в килийното училище към храм „Свети Никола“ даскал Атанас Иванов поема по пътя на просветата. Той събира децата на Стара Загора, за да им преподава по новата „взаимоучителна метода“.

Така в далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града. Тази тенденция продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата Васил Левски, героите от Старозагорското въстание братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Сега Шесто основно училище „Свети Никола“ – наследник на първото взаимно новобългарско светско училище, отбелязва своя юбилей.

На 11 май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, от 17.00 ч. в двора на училището ще започне тържествена церемония. Бивши и настоящи учители и ученици ще положат венец пред Паметника на учителите ветерани. Оттам ще потегли шествие, което ще премине през центъра на града и ще продължи към Античния форум „Августа Траяна“.

В 18.00 ч. е началото на празничния спектакъл по повод 180 години светско образование в Стара Загора.
#svz

бутон за сайт


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн