Старозагорската опера се включи в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC01188fПо повод на Международния ден на танца 29 април Държавна опера-Стара Загора се включи в предизвикателството #JerusalemaDanceChallenge. В продължение на 2 седмици целият колектив на операта по отделни звена – администрация, хор, оркестър, балет, солисти, технически служби – репетира танца, ръководен от балетистите Александър Марков и Калин Любенов от трупата на балета на Старозагорската опера. Видеото на танца бе заснето от Милен Ботев на различни места около сградата на Държавна опера-Стара Загора – на Античната улица, пред Служебния вход, на товарната рампа, във фоайетата, както и на площадката пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Общото участие на близо 300 танцуващи служители на Операта е заснето на Античния форум „Августа Траяна“. В условията на пандемията една песен зарази хиляди потребители на социалните мрежи. Южноафриканският хит “Jerusalema” вдъхнови мнозина и се превърна в едно от най-интересните предизвикателства през годината. Хиляди хора танцуват на звуците, а клиповете се превърнаха в истински фурор. Песента на южноафриканския диджей се появява в края на миналата година и само за няколко месеца завладява света и заразява всички с ритъма си.

Хитът печели световна слава и е гледан над 185 милиона пъти в Youtube. По-късно песента се превръща и в глобално танцово предизвикателство. В годината на коронавируса видеоклипът се превърна в бягство от стреса и страха от заразата. Почти за една нощ много хора от полицейските управления в Африка до свещениците в Европа публикуваха свои собствени видеоклипове за танци, които повтарят хореографията.

Видеоклиповете с предизвикателството носят послание за надежда. Хора от всякакви националности и професии се включват в ритмичните движения. Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн