Старозагорски ученици се състезаваха по български език

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Състезание БЕЗа трета поредна година в старозагорското Шесто основно училище „Свети Никола“ се проведе училищния кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Инициира се и се организира от училището и е под патронажа на кмета на Община Стара Загора.

Тази година състезанието има специално посвещение – 180-годишнината на Светиниколското училище. „Едва ли има по-подходящ момент да насърчим децата да конкурират своите знания, да развиват умения и дух, да търсят и да откриват нови предизвикателства в науката”, коментира директорът Дарина Гайдарова.

Основната задача е подкрепата на обучението по български език. Целта на състезанието е да подпомогне и да повиши езиковите компетентности на учениците, да развие интереси, потребности и нагласи, свързани с усвояване на понятия и нови думи, да изгради умения за представяне пред публика и да мотивира нагласа за самостоятелно учене. То е в помощ на учителите при подготовка на учениците за явяване на национално външно оценяване.

Състезанието е предназначено за ученици от III до VII клас. Те са разделени в две възрастови групи – III – IV клас и V-VII клас. Състезателите спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора, и усвояват знания, докато се забавляват.

Победители в училищния кръг станаха Пламена Пламенова Първанова, ученичка в IV клас и Матея Данаилова Митева, ученичка в V клас.

Състезанието в Шесто основно училище се провежда по подобие на „Spelling Вее“, в което участниците спелува. Думите се подбират от предварително обявен списък. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг. Последният останал се обявява за победител. „Spelling Вее“ е възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили девет деца, а в момента се състезават над 11 милиона ученици. В много филми може да се види как деца участват в това състезание. В Съединените щати то се провежда ежегодно. Има издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн