29 април – Международен ден на танца

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

„Всичко започва с движение…” – посланието на Фридеман ФОГЕЛ

След Спящата красавицаПрез 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография»! Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Защото «Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!» – твърди Морис Бежар. „Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото”, е според него балетът.

Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Изключителната личност се избира от основателите на Международния ден на танца  – Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки – с един общ език – този на танца.Този ден е празничен за онези, които виждат ценността и важността на арт формата ТАНЦ и действа като „будилник” за правителства, политици и институции, които все още не са признали значението му за хората и за индивида и все още не са реализирали потенциала му за икономически растеж.

Авторът на обръщението за 2021 година е Фридеман ФОГЕЛ

Фридеман Фогел

Фридеман Фогел

„Световна звезда, която никога не е губила почва под краката си“ е начинът, по който Tanz Magazine описва Фридеман Фогел, когато го избират за „Танцьор на годината“ за втори път през 2019 г. На следващата година престижната German Dance Prize отличава премиер солиста на балета в Щутгарт с наградата „Изключителен изпълнител“, в знак на признание за дългогодишната му и забележителна международна кариера.

Като се има предвид как е искал да стане танцьор, откакто се помни, може би не е изненада, че първият пълнометражен документален филм за него е озаглавен „Фридеман Фогел – Въплъщение на танца“. Повече от 20 години многократно награждаваният артист е танцувал на най-престижните сцени по целия свят, от Ла Скала в Милано до Болшой театър в Москва до Световния балетен фестивал в Токио, печелейки и критици, и публика. Известен както с дълбоко трогателните си образи в драматични балети, така и с наелектризиращите си изпълнения в по-съвременни творби, Фридеман е награден с титлата „Kammertänzer“ – най-високото отличие за танцьор в Германия.

Посланието на  за Международния ден на танца 2021 от Фридеман Фогел

„Всичко започва с движение – инстинкт, който всички ние имаме – и танцът е движение, усъвършенствано за общуване. Колкото и безупречната техника да е важна и впечатляваща, в крайна сметка e от съществено значение какво изразява в движението танцьорът.

Като танцьори, ние непрекъснато сме в движение и се стремим да сътворим тези незабравими моменти. Независимо от танцовия жанр, това е, което всеки танцьор се старае да постигне. И така, когато изведнъж вече не ни е позволено да танцуваме, тъй като театрите са затворени и фестивалите са отменени, нашите светове са в застой. Няма физически контакт. Няма представления. Няма публика. Никога в най-новата история танцовата общност не е била толкова колективно предизвикана да остане мотивирана, за да намери своето основание за съществуване. И все пак, точно когато нещо скъпо ни е отнето, ние наистина оценяваме колко важно е това, което правим, и колко много танцът означава за обществото като цяло. Танцьорите често се аплодират заради тяхното физическо майсторство, докато всъщност ние се поддържаме много повече от нашата ментална сила. Вярвам, че именно тази уникална комбинация от физическа и психологическа гъвкавост ще ни помогне да преодолеем, да се преоткрием, за да продължим да танцуваме и да продължим да вдъхновяваме.”

Видео посланието на именития балетен артист – премиер солист на Балета на Щутгарт, очаквайте на 29 април – Международния ден на танца.

Послание – рекламно видео

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн