Поглед към предстоящото предизвикателство пред Григор Димитров, наречено “Ролан Гарос”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

63578642387От някоилко години насам родният тенис има сериозен повод за радост в лицето на най-добрия български тенисист за всички времена Григор Димитров. Хасковлията успя да намери своето място сред топ тенисистите в световен мащаб след редица забележителни успехи, от както той проби в професионалния тенис през 2008-ма година.

За този период Гришо е записал общо 8 титли на своята сметка, но безспорно най-значимия трофей за българския тенисист си остава този от АТП Лондон. През 2017-та година той спечели заключителния турнир за сезона, побеждавайки Давид Гофен на финалите в анлгийската столица, което го изстреля до рекордното за него трето място в ранглистата. И след всички успехи и последвали перипети, в момента на Димитров предстои участие в един от най-престижните турнири от серията голям шлем, а именно Ролан Гарос.

Интересно е да се Отбележи, че откритото първенство на Франция по начало не е сред най-успешните за българския тенисист турнири. До момента Григор има 10 участия на Франция Оупън, като в неговите постижения преобладават отпадания в първи и трети кръг от турнира, което е далеч от неговите полуфинали от Аустрелиън Оупън, Уимбълдън и Ю Ес Оупън. И все пак, през сезон 2020 Гриши успява да постигне ново най-добро постижение на Ролан Гарос, като той успява да достигне до четвърти кръг, където губи с 3:0 сета от топ 5 в света Стефанос Циципас.

Това ново най-добро постижение за хасковлията в този турнир му носи добър брой точки за световната ранглиста, като той със сигурност ще иска да достигне още по-далеч във Франция Оупън на предстоящото издание. И ако погледнем конкретните тенис залагания за краен победител от Ролан Гарос 2021 ще видим, че Григор Димитров е с коефициент от 126.00. Това нарежда българина сред тенисистите с най-малки шансове да вдигнат големия трофей, като същия коефициент имат и играчи, като Кей Нишикори и Жо-Вилфред Цонга.

От друга страна, надали би било изненада за някой, че основен фаворит за победа на Ролан Гарос през този сезон е легендата и рекордьор по брой спечелени трофеи от турнира Рафаел Надал с най-нисък коефициент от 1.83. Други от основните заподозрени за краен успех са естествено Новак Джокович и младите надежди в световния тенис Доминик Тийм и Стефанос Циципас. Но макар, че червените кортове (като тези на Ролан Гарос) да не са най-успешни за българския тенисист, той безспорно показва прогрес в играта си на Откритото първенство на Франция, като от 2017-та насам неговот най-лошо представяне е достигане до трети кръг.

Редно е да се отбележи, че през изминалия сезон Григор показа най-добра игра и постижения от турнирите от големия шлем именно на Ролан Гарос. Обещаващ изглежда и факта, че наскоро самия Димитров сподели, че е готов да се завърне на корта с пълна сила след претърпяна дентална интервенция. Това означава начало за българина на сезона на турнирите на червени кортове, започвайки от Мастърс турнира в Мадрид и достигайки до кулминацията за този тип настилка на Откритото първенство на Франция.

Като цяло, предварителните прогнози не дават особено големи шансове на Димитров за победа на Ролан Гарос 2021. Но най-добрия български тенисист със сигурност ще излезе решен да подобри постижението си от миналата година.

#

vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн