Заради вандалски актове се обмисля поставянето на декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

0 (2)IMG_5101Днес се състоя редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора. По време на срещата беше обсъдено и одобрено с единодушие предложението за поставяне на знак с името на автора – Красимир Зарков, върху пластиката Птица Феникс, намираща се пред сградата на местната администрация.

Подкрепа получи и идеята за изграждане на ниска декоративна ограда, тип “лавров венец”, около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“. „Проведени са разговори с автора на композицията Любомир Добрев, който представи своето виждане по въпроса, обясни по време на заседанието зам.-кметът с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“ и председател на Обществения съвет Милена Желева. Тя подчерта, че поставянето на декоративните елементи цели предпазването на паметника от вандалски прояви. „За жалост ежедневно се къртят и събарят месинговите букви, предимно от лица с велосипеди и тротинетки. Община Стара Загора извършва няколко пъти в годината дейности по възстановяване на паметника“, допълни още Желева.

По време на заседанието беше обсъдено и полагането на специален слой патина върху месинговите листи, които са част от модерната архитектурно-естетическа композиция „Водно огледало“. Авторът на проекта арх. Велимир Георгиев обясни, че текстовете от стихове на четиринадесет от емблематичните за Стара Загора поети, които са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, ще бъдат обработвани допълнително два пъти годишно. Това ще допринесе за по-добрия естетически вид на едно от най-новите арт пространства в града.

Разгледано беше и предложение от запасните офицери в Стара Загора за промяна в позиционирането на оръдията, намиращи се в парк „Артилерийски“, което не срещна подкрепа от присъстващите.

За следващото заседание беше отложено решението по предложението на граждански клуб „Липа“ за изграждане на монумент с копие на спътника “Интеркосмос България – 1300“ по повод 40-годишнината от изстрелването му в космоса. Главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева разясни, че от неправителствената организация са изработили примерен макет.

Членовете на Обществения съвет поискаха идеята да бъде представена пред тях от инициаторите, а също така да бъде обсъдена както възможността, така и подходящо място за ситуиране на съоръжението.

Гост на заседанието беше общинският съветник Валентина Бонева, която е член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към местния парламент.

IMG_5112IMG_5103
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн