Panda Labs с нови идеи за бъдещето на храната ни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

80 ученици и студенти се включиха със знания и креативност във втория хакатон, организиран от WWF

unnamed (1)Вторият хакатон от програмата за младежки иновации на WWF – Panda Labs завърши с четири отбора победители и десетки свежи идеи, които могат да променят „Бъдещето на храната“. Събитието се проведе онлайн на 16-18 април 2021 г. и в него се включиха 80 ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години. Те преобърнаха представите на журито за това какви могат да бъдат границите на креативното мислене на поколението Z.В началото лектори от света на бизнеса, науката и НПО сектора запознаха участниците със съвременните проблеми пред хранителната индустрия, сред които управлението на хранителните отпадъци, екологично производство на храни и т.н. След това участниците започнаха работа по отбори по метода дизайн мислене. Всеки отбор имаше възможността да избере един от трите реални казуса, предоставени от WWF Австрия, Kaufland България и Института за криобиология и хранителни технологии, а именно:

* Отглеждане на храна по устойчив за природата начин;
* Редуциране на хранителните отпадъци от домакинствата;
* Създаване на здравословна храна за забързано ежедневие или екстремни условия.

По време на интензивната си работа отборите получиха подкрепа от седем ментора-доброволци с богат професионален опит.За краткото време, в което представиха своите идеи и прототипи, участниците успяха да впечатлят и затруднят опитното жури в състав: Ваня Божилова-Стоянова, Kaufland България; Елена Хаджисотирова, Фондация „Америка за България“; инж. Ангел Бъчваров, Техномеджикленд; Апостол Дянков, WWF България и JА; Байчо Георгиев, 9Academy, и Николай Солаков, Институт криобиология и хранителни иновации. Членовете на журито споделиха, че „емоциите, зарядът и желанието на всички участници са толкова заразителни, че заслужават да бъдат споделени“.

На финала бяха излъчени четири тийма победители с иновативни идеи за „Бъдещето на храната“:

1. Отбор BioFoam с био-алтернативен пестицид, направен от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква всички естествени вредители;
2. Отбор М₃KD с план за създаването на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни;
3. Отбор ZORK с лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупена остатъчна храна от ресторанти;
4. Отбор Fox Life с идея за хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия + мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане.

И четирите отбора получават правото на участие в следващото ниво на Panda Labs – мастъркласа “Бъдещето на храната“. Той започва с лекции още тази седмица, а в средата на май ще събере на живо в София всички участници, които ще имат възможността да посетят различни лаборатории и бизнес централи. В уикенда 15-16 май участниците ще представят своите завършени идеи с бизнес планове пред жури, след което ще бъде излъчен финалният победител. Той ще получи сумата от 10 000 лв. за създаване на стартъп и реален прототип на идеята си.Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

В края на април ще стартира и платформата за кандидатстване за следващия семестър „Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

*  *  *
За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.За Фондация „Америка за България“: Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на  успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufland.bg
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн