Великден без клетки: Демонстрация разкрива ужаса на яйцата от клетъчно отглеждане

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

96876756Дата: 22 април 2021 г. от 16 ч.

Място: София, в градинката пред НДК при ъгъла откъм “Витошка”. https://goo.gl/maps/5JHSUr94vkbvJU3G8

Организатори на събитието: Сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ)

Повече информация:

На 22 април (четвъртък) от 16 ч. в началото на градинката пред НДК активисти от сдружение КАЖИ организират пърформънс, разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки-носачки за яйца в навечерието на Великденските празници.

С пърформънса организаторите целят да информират обществото и потребителите за облика на фермите за производство на яйца с клетъчно отглеждане. Към момента по данни на регистъра на БАБХ 61,1% от капацитета на фермите за кокошки-носачки у нас е за отглеждане в така наречените “обогатени клетки”. Останалите използват алтернативни системи – подово, свободно или био отглеждане – считани за по-хуманни.

“По време на Великденските празници у нас се консумират повече яйца от който и да е друг период през годината. Повечето от тях ще са от фермите, в които милиони кокошки-носачки у нас прекарват целия си кратък живот в тесни телени клетки. Всяка една от тези нежни птици има по-малко пространство от един стандартен лист хартия. Става дума за 0,075 кв. м. Толкова е тясно, че дори не може да разпери крилете си докрай. Подът от метална тел разранява краката им и кокошките не могат да правят почти нищо от поведенията, които биха изразявали на свобода. Те са сведени до нищо повече от машини за яйца.”, коментира Стефан Димитров от КАЖИ.

Събитието в четвъртък е част от кампанията “Разперени криле” и е към информационна акция преди празниците под надслов “Великден без клетки”. Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи, а 88% считат, че условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата.

Кампанията на КАЖИ, “Разперени криле”, получава отзвук и в бизнес средите. От началото си преди година към момента над 24 корпорации у нас са публикували официални ангажименти, в които се отказват от употребата и продажбата на яйца с код 3 – от ферми с клетки. Сред тях са водещи вериги супермаркети в страната, а по света са над 2000 компаниите и конгломератите в хранителния сектор, поели такъв ангажимент срещу яйцата от клетъчно отглеждани кокошки.

През последните години тенденцията в Европейския съюз е към намаляване на дяла на кокошките-носачки, отглеждани в клетки в страните-членки. По последни данни от Евростат за Европейската комисия над 50% са кокошките за яйца в Съюза, отглеждани в алтернативни системи.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн