По-зелена и по-дигитална – каква ще е България през 2050 г.?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Коалиция “За зелен рестарт” представи първия по рода си “Учебник по бъдеща история на България”
*
769589905890Експерти по иновативна икономика и екология описаха визията си за развитие на България до 2050 г. в специален „Учебник по бъдеща история на България“. Той съдържа конкретни предложения за трансформация на българската икономика и общество, които да залегнат в нов Национален план за възстановяване и устойчивост.

На 09 април (петък) “Учебникът по бъдеща история” беше официално представен на специална кръгла маса от експерти на четирите организации в Коалиция „За зелен рестарт“ – MOVE.BG, WWF, „Грийнпийс” и „Институт Кръгова Икономика”. В дискусия с водещи политици от ГЕРБ, БСП, ДПС и Демократична България бяха обсъдени възможностите за дългосрочно устойчиво развитие на страната ни.
 
В Учебника, издаден от коалиция “За зелен рестарт”, се представят конкретни реформи, чрез които страната ни може да се превърне в един от зелените, дигитални и иновативни лидери в Европа.
 
”Учебникът по бъдеща история” показва как България израства от държава, която е скромен новатор със силно ресурсоемка и въглеродно интензивна икономика до една от водещите страни в Европа с развит иновативен и зелен бизнес, защитена природа и щастлив дом на просветени хора, които създават от България проекти и бизнеси, решаващи световни предизвикателства.
 
Чрез проекта участниците в коалиция “За зелен рестарт” акцентират отново върху нуждата от спешна промяна на Българския План за възстановяване и устойчивост, чрез който страната ни ще получи допълнителни 12 милиарда от Европа и  чието финализиране се планира за края на април.

Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде магистрала за трансформация на икономическото развитие на България по посока на иновативност, енергийна ефективност и екологичност, както и за въвеждане на много нужните регламенти за опазване на природните ни ресурси. С тази мотивация от Коалиция “За зелен рестарт” създадохме „Учебника по бъдеща история‘, за да покажем добрия сценарий за развитие на държавата ни с хоризонт 30-години напред, ако смели реформи се предприемат днес. Осъществяването му не зависи само от формално управляващите, то зависи от приноса и участието на всеки. Всички заедно седим на Кръглата маса за бъдещетосподели Саша Безуханова, инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”.

Коалиция „За зелен рестарт” обединява за първи път представители на иновативния бизнес и природозащитни организации с мотивацията, че решенията на утрешния ден трябва да бъдат както дигитално-базирани, така и екосъобразни. Обединението, създадено в началото на пандемията през 2020 г. по инициатива на MOVE.BG, работи в подкрепа зеленото възстановяване на България и дигиталната трансформация на българската икономика. Досега Коалицията е изработила пет експертни становища с конкретни препоръки за подобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
“Учебникът по бъдеща история на България” се базира на предложения от 50 водещи български специалисти. 
 
Пълен запис на дискусията между експерти и политици гледайте тук.
Целият “Учебник по бъдеща история на България” е достъпен безплатно тук.
 
Повече за Коалиция “За зелен рестарт” тук.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн