Шестото издание на Маратон Стара Загора ще се проведе на 11 април

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

0Шестото поредно издание на Маратон Стара Загора 2021 ще събере в Града на липите на 11 април елитни бегачи от България и чужбина. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата.

Стартът на Маратон Стара Загора 2021 ще бъде даден в 9:00 часа пред сградата на Община Стара Загора. Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

И тази година състезанието се провежда под мотото „Бягането като начин на живот“ и е част от веригата маратони в София и Варна. Дължината на една обиколка е 10,550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10,5 км 1 обиколка. Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация “Спорт в свободното време”, Спортен клуб по лека атлетика “Берое” и Спортен клуб “Ракета”.

Всеки от участниците, регистрирал ново върхово постижение при мъжете и жените в Стара Загора – 2.19.47 и 2.38.08 часа, във Варна – 2.16.35 и 2.35.12, ще бъде премиран с бонус от 1000 лв. а в София – 2.15.55 и 2.35.33 часа, премията ще е 2000 лв. Наред с това във всеки от трите маратона са предвидени премии от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 часа при дамите. Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общият джакпот – 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2021 година, чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Сред участниците личат имената на класиралите се на първо и второ място при жените през 2020 г. на маратонската дистанция Наталия Семьонович и Кристина Бохомяхокова от Украйна. В надпреварата се очаква да се включат и елитни атлети от Кения, Мароко, Руанда и Бурунди. На различните дистанции ще стартират и голяма част от елитните български атлети като Християн Стоянов, Иван Попов, Йоло Николов, Алекс Василев, Стоян Владков, Шабан Мустафа, Сава Тодоров, Маринела Нинева, Девора Аврамова, Лиляна Георгиева и др.

По време на Маратон Стара Загора ще се проведе Националният шампионат по полумаратон, който ще излъчи медалистите при мъжете и жените измежду 91 атлети, подали заявки.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн