Розопроизводители: Новото българско правителство трябва да има визия за развитието на маслодайната роза

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

БСП: Ръка за ръка със стопаните

Розопроизводители - декларацияРозопроизводители връчиха специална декларация на кандидатите за народни представители от „БСП за България“ в Стара Загора. Документът приеха д-р Неделчо Маринов и д-р Радослав Георгиев. Земеделските стопани са представители на професионалната асоциация на розопроизводителите в България. Петър Симеонов, зам.-председателят на УС на сдружението и Никола Николов, розопроизводител от Гурково, подчертаха, че инициативата им е да запознаят бъдещите законотворци с проблемите за производство на етерично-маслени култури и основно с българската маслодайна роза.

„Ние разговаряме с всички партии, не сме политически обвързани, но искаме новото българско правителство да има конкретна визия за развитието на маслодайната роза, прославила България по света”, заяви Петър Симеонов. Той и колегата му запознаха двамата социалисти с несъвършенствата в Закона за маслодайната роза. Те споделиха трудностите на производители и преработватели за реализирането на продукцията и поискаха държавата да помогне на бранша, за да оцелее. В Декларацията се настоява:

* да се рекламират продуктите на българското розово масло;

* диференцирано субсидиране на роза Дамасцена и роза Алба за производители с масиви до 200 дка;

* създаване на карта – райониране на места, подходящи за отлеждане на маслодайна роза

* забрана за износ на посадъчен материал в трети страни, извън ЕС и др.

Д-р Неделчо Маринов, който се ангажира да представи декларацията и на водача Георги Гьоков и на останалите кандидати заяви, че за представителите на БСП документът не е символичен, а се ангажират в максимално кратки срокове да се предприемат мерки, които да подпомогнат стопаните.

«БСП в своята програма залага на реални помощи за малкия и среден бизнес. Ние смятаме, че родното, българското производство се нуждае от подкрепата на държавата. Проблемите са не само при розопроизводството, такива има във всички отрасли на селското стопанство. Те трябва да намерят своето решение сега, защото реколтата не чака. Ръка за ръка трябва да ги решаваме в кратки срокове», увери д-р Маринов.

Радослав Георгиев, който е лекар в старозагорската МБАЛ »Тракия», се информира за използването на българското розовото масло в природолечението и увери събеседниците си, че БСП се ангажира проблемите на бранша да бъдат поставени още в първите работни дни на бъдещия парламент.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн