Борисов: Още 96 млн. лв. за COVID лечение, за медиците на първа линия и за поставянето на ваксините

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_S1L7747Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание, на което одобриха допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването. От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември включително. Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID-19. Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че с днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа. „Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен“, посочи премиерът. Борисов беше категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването. Премиерът напомни, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. Министър-председателят изтъкна, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изрази увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, в следствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

* * *
Проведохме изключително тежка битка с контрабандата и делът за изминалата година на контрабандните цигари се е свил до 2,3 %. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, позовавайки се на данните на „Инициативата срещу незаконната търговия“, които въпреки пандемията са реализирали своето традиционно проучване за нивата на незаконна търговия с цигари. Прочуването сочи, че за третото тримесечие на 2020 година делът на контрабандните цигари е 2,3 %, а за четвъртото тримесечие – 2,5 %. Обобщените резултати от всички проведени вълни на проучването през цялата изминала година показват, че средното ниво за 2020 година е 2,3%. Борисов поздрави служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати.

Премиерът Борисов напомни, че в началото на първия му мандат като министър-председател делът на контрабандните цигари е бил над 34 % от пазара. „Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов напомни още, че в пандемията правителството осигури финансова подкрепа за всички български пенсионери, подпомогнати бяха болниците, същевременно кабинетът последователно изпълняваше и ангажиментите си за увеличаване на доходите. „От битката с контрабандата и корупцията идват тези пари“, изтъкна министър-председателят. Борисов напомни, че преди четири години, при служебното правителство само за около месец със 100 млн. лв. държавата беше ощетена чрез скока на контрабандата.

* * *
„Подкрепихме бизнеса в пандемията с близо 2 милиарда лева през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Изплащането на средствата по антикризисните мерки ще продължи и през април, и през май“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.
Премиерът Борисов отбеляза изключително добрата работа на Националната агенция за приходите, през която във времето на пандемията от COVID-19 бяха изплатени над 75 млн. лева на близо 7000 фирми от затворените сектори, заради противоепидемичните мерки. Министър-председателят Борисов бе категоричен, че животът и здравето на хората са най-важни, защото няма работеща икономика без здрави хора и добави, че се прави всичко възможно в подкрепа на ограничените заради пандемията сектори и служителите им.

В хода на заседанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера за обхвата и ефекта от противоепидемичните мерки у нас. Министърът уточни, че от изплатените досега към бизнеса близо 2 милиарда лева над 750 млн. лева са по линия на Министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизма, а през МТСП – над 1,1 млрд. лева. „По отношение на действащата съвместна процедура с НАП в ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева на близо 7000 фирми като 70% от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш“, акцентира министърът на икономиката. Лъчезар Борисов подчерта, че извън тази помощ по останалите мерки до ресторантьорския бранш са стигнали над 20 млн. лева по процедурата за микро предприятия и още толкова средства ще бъдат осигурени и по процедурата за средни предприятия.

Министър Борисов информира премиера и за приложението на мерките за запазването на заетостта.

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн