БСП с план за розопроизводството

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Сн_01 (2)Сн_02Българското земеделие е в колапс. Нужна е спешна промяна в селскостопанската политика и възстановяването на българското селско стопанство. Нечути остават гласовете на българските учени, липсва и дългосрочна стратегия за отрасъла – това заявиха в Мъглиж водачът на старозагорската листа Георги Гьоков и кандидатите за народни представители Неделчо Маринов и Любомир Корадов от листата на “БСП за България” в 16-и МИР – Пловдив. Срещата им бе с розопроизводители, които, считат че България трябва да запази и да подпомага розопроизводството и със земеделци, които искат модерна аграрна политика. Българската роза е символът, с който сме разпознаваеми по целия свят. В същото време статистиката показва, че у нас са засети около 45 000 дка рози, но още 10-12 000 дка са на дребни производители, които не попадат под никакви регулации. „Преди тази среща направихме разговори с бивши и настоящи научни работници от Института по розата, с експерти в земеделието и с кандидати за народни представители експерти в земеделието от листите на Коалиция „БСП за България“. Всички те са наясно с важността на сектор „Земеделие“ за икономиката на България и са готови да работят за възраждане на българското земеделие и за утвърждаването на българското розопроизводство“, информира Гьоков.

Той припомни, че по предложение на ПГ на „БСП за България“ преди две години в Комисията по земеделие и гори бе внесен законопроект за маслодайната роза, след обсъждане с представители на бранша, които изложиха вижданията си какво трябва да съдържа нормативната уредба, предложението претърпя доста сериозни промени, впоследствие бе внесено като проект на МС.

„Ние сме наясно, че този закон не може да даде по-добра посока на розопроизводството. Има нужда от регулация, но е нужна повече гъвкавост и грижа за розопроизводителите. Проблемът с липсата на работна ръка не е решен, пред бранша все по-често стои въпросът за капацитета да си съберат розите, защото това е ръчен труд“, каза Корадов.

Кандидатите за народни представители се ангажираха с решаването на важните за розопроизводството въпроси в бъдещото 45-то Народно събрание. „БСП дава категорична подкрепа за родните производители на храни за българското земеделие, за превръщането му в модерно земеделие, което изхранва страната ни. А при всички политики, които ще следваме в земеделието и селското стопанство ще бъде поставен човека и неговото изконно право на труд, който да му носи подобаващи доходи, от които неговото семейство да има гарантиран минимален жизнен стандарт“, подчерта Неделчо Маринов.

Водачът на старозагорската листа Георги Гьоков обяви, че БСП е готова с план за подпомагане на малките и средни земеделски производители. „В нашата програма се предвижда изграждане на напоителни системи, гарантиращи поливното земеделие, насочване на по-голяма част от субсидиите към производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо и към малките и средни фирми, както и изграждане на мрежа от фермерски пазари с пряк достъп на производителите с цел намаляване на прекупвачите и оскъпяването на стоките. В стъпките, предложени от БСП, се предвижда подкрепа за биоземеделие с нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини без следи от консерванти, заместители и подобрители, и създаване на електронна борса за онлайн търговия на земеделски продукти“, каза Гьоков.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн