Часът на Земята чества Международния ден на гората

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

WWF призовава за интелигентно управление на горите в условията на климатични промени
*
unnamed (9)На 21-ви март всяка година в продължение на близо половин век светът отбелязва Международния ден на гората. Днес обаче този така важен природен ресурс, който не само осигурява дървесина за икономиката, но и чрез своите екосистемни услуги допринася за нашето здраве и благоденствие, е изложен на сериозен риск.

Европейските гори не са изключение. Експертите прогнозират, че в резултат от изменението на климата горските екосистеми в някои части на континента, развивали се през последните 300 години под човешко управление, вероятно ще претърпят промени. Научни доклади показват, че предстои изместване на зоните, благоприятни за отглеждане на икономически ценни дървесни видове като дъб, бук, смърч и др. 

„В България се очаква промяна на вертикалните пояси на растителност. Иглолистните гори по всяка вероятност ще се качат с между 100 и 300 метра по-високо като тяхното място ще бъде заето от бука. След това ще дойде дъбовата растителност, а най-ниското ниво може да стане подходящо основно за средиземноморски дървета и храсти. На този фон адекватното и интелигентно управление на горските екосистеми е от изключителна важност както за хората, така и за околната среда“разказва експертът по горите от WWF България Костадин Вълчев.

В тази връзка WWF България и Югозападното държавно предприятие задено с партньори от Централна и Източна Европа започнаха работа по изработването и прилагането на специфични модели за управление на горите в контекста на промените в климата. Дейностите са част от седемгодишния проект „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа” – LIFE19 CCA/SK/001276,  съфинансиран от програма LIFE на Европейската комисия. 

Тазгодишното издание на Часа на Земята (27 март) също обръща внимание на този разрастващ се проблем. 

„Рисковете за горите са рискове и за пъстрия животински свят, който ги обитава. Нека не забравяме, че от 1970 г. насам сме изгубили цели 68% от популациите на диви животни в световен мащаб. Длъжни сме да сложим край на тази негативна тенденция, за да запазим планетата, на която живеем и за следващите поколения. За да опазим от климатичните промени местообитанията на ценни видове у нас, ще работим тясно с експертите от седем държавни горски стопанства в Югозападна България“коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Каузата за опазването на дивата природа привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те ще се включат в кампанията за Часа на Земята 2021 и ще дарят изкуството си в полза на околната среда.

Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, bTV радио, радио N-JOYрадио и информационна агенция „Фокус“, сп. National Geographic, сп. Розали, КИНО НОВА, Diema Family, NOVA Sport, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето и  сп. „Българка“.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн