Купуваме 36 000 флакона “Ремдесивир” за 24 милиона лева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

RemdesivirНад 24 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на “Ремдесивир”. Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт “Ремдесивир”, предназначен за лечение на коронавируса. Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца.

„Осигуряваме парите за “Ремдесивир”, за да са спокойни хората“, заяви по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт“, съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Той акцентира, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Допълнителна информация за “Ремдесивир”:

От 20 март 2020 г. “Ремдесивир” (с търговско наименование Veklury) е използван за лечение на пациенти с коронавирус, намиращи се в критично състояние. Препаратът е показал добро действие. След като на 29 април 2020 г. за положителни резултати заяви д-р Антъни Фаучи – шефът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, медикаментът беше разрешен там за използване по спошност. Резултатите, представени от д-р Фаучи, показаха, че пациентите, получили “Ремдесивир”, оздравяват с 31% по-бързо от групата, получила плацебо, а процентът на смъртност бил 8% за групата с “Ремдесивир” в сравнение с 11,6% за контролната група.

Въпреки високата му цена и не напълно убедителните клинични резултати, в момента “Ремдесивир” е част от стандартните пакети за лечение в повечето страни и се смята за единствения противовирусен препарат, показал ефективност против COVID-19. Той пръв получи и пълно разрешение от Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаментите в САЩ (FDA) за лечение на хора над 12-годишна възраст и с тегло над 40 кг, хоспитализирани с коронавирусна инфекция. (По материали от Уикипедия)

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн