Александър Сиди: България отбелязва деня на спасяването на българските евреи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC06837f10 март е изключителен национален ден за мен и евреите в България, а би трябвало – и за всеки български гражданин, припомни Александър Сиди, водач на листата на ВМРО-БНД за 27-ми старозагорски многомандатен избирателен район. Това е денят, в който България отбелязва датата, на която си спомняме спасяването на близо 50 000 български евреи. На тази дата в България почитаме жертвите на Холокоста. Спасяването на евреите е едно от малкото исторически събития, които са дело на целия народ – от властта, през видни обществени фигури, Църквата и обикновените хора.

Спасяването се състои в това, че на 10 март 1943-та година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия. Това са евреи, които обитават българска територия.

Това е един уникален акт, който е единствен в света. По време, в което България е част от нацисткия режим, когато България е съюзник на Третия райх, тя получава възможност да изпълни своя национален идеал – да си върне Македония и Тракия. Въпреки това, отбеляза водачът на листата на ВМРО Александър Сиди, българските граждани не разбират защо трябва да предадат своите евреи в лагерите на смъртта.

Причината аз днес да съм тук и да мога да работя в собствената си държава и да съм жив, е това, че българите спасиха баба ми и дядо ми като ги свалиха от конските вагони на 10 март 1943 г. На този ден единственото, което мога да кажа е едно голямо благодаря на всички онези хора и потомците им, които направиха възможно спасението.

На този ден слагам цветя на паметника на спасението в Пловдив. Това е единственият паметник в света, на който слагам за живите. Защото този паметник отбелязва живота, а не смъртта, сподели Александър Сиди и заяви, че поема ангажимент и в Стара Загора да бъде поставена паметна плоча в чест на спасението на българските евреи.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн