10 000 фиданки от цер ще бъдат засадени в местността „Магарешка поляна“ край квартал „Дъбрава“ на 20 март

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Zalesiavane Zelenata iniciativa 660

Във връзка със спазването на въведените противоепидемични мерки, предвидената за събота, 20 март, Зелена инициатива по залесяване в местността „Магарешка поляна“ се отменя.

Ще бъде насрочена нова дата за провеждане на акцията.

*  *  *

На 20 март от 10.00 ч. старозагорци ще се обединят около каузата Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. За втори път Община Стара Загора, Държавно горско стопанство – Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора обединяват усилията си за създаване на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година. Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е всяка година хиляди дръвчета да се засаждат в обезлесените от пожари и незаконна сеч покрайнини.

380 декара са предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора за тази година. С доброволната помощ на старозагорци на 20 март ще бъдат залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане. Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са заснели и кратко видео (вижте по-долу), в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива“ при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.

През 2019 година хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

Видео:
https://www.youtube.com/watch?v=BLktNkwCRgo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2na_h2MijPkVzsdkv4kheYG07jnj_7SGMoI6oLBPu84le_e6Beuq4ogAw
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн