От EVN България настояват фирмите да излизат на свободния пазар по по-безопасен за тях начин

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

__EVN_300Според Закона за енергетика всички клиенти, снабдяващи се с електроенергия при условията на типов договор, ще бъдат автоматично прехвърлени на Доставчик от последна инстанция (ДПИ), чиято цена е значително по-висока и неизгодна, ако до крайния срок 30 юни 2021 г. не сключат индивидуален договор с търговец на свободния пазар, напомнят от EVN България. Самите те се явяват такъв търговец. Въпреки активната комуникация с тези клиенти от страна на EVN през последните месеци, развитието на пазара показва, че към този момент все още голяма част от тях не са предприели стъпки за подписването на такъв договор.

Целта на Доставчика от последна инстанция е да осигурява енергия не като пазарен участник, а като вид „спешна помощ“ за клиенти, останали внезапно без снабдяване, и то за максимално кратък срок предвид значително по-високите му цени.

Възможен вариант за избягване на този негативен сценарий е промяна в законовото изискване за сключване на индивидуални писмени договори. Това по никакъв начин няма да ограничи свободното право на избор на тези клиенти да преминат по всяко време към друг доставчик, но ще им спести преминаването дори и за месец към ДПИ и неговите цени. Този подход е прилаган в редица други европейски държави като Германия и Австрия, които имат дългогодишен опит със свободния пазар на електроенергия. Той няма да се отрази негативно нито на пазарните процеси, нито ще наруши конкурентната среда при доставчиците на електроенергия, които и в момента имат пълната възможност да привличат клиенти.

Процесът на излизане на бизнес клиенти на свободния пазар на електроенергия и свързаните с това предизвикателства беше сред темите, които ръководството на EVN България и областните управители в Югоизточна България обсъдиха на традиционните си работни срещи в началото на година. От страна на компанията в срещите участваха Aлександър Сипек, председател на управителния съвет на EVN България и Калина Трифонова, заместник-председател на УС на дружеството.

Още по темата:
* ЕVN: Фирмите да не бързат със сключването още тази есен на договори за електроенергия на свободния пазар
* От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти са вече само на свободен пазар на електроенергия
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн