Премиерът Борисов инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

BB_1BB_2„Това е газовата ни магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но постигнахме съгласие с гръцките ни партньори, че тази годината тя трябва да бъде пусната в търговска експлоатация. Това е геостратегически проект както за България, така и за целия регион“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Министър-председателят беше категоричен, че интерконекторът трябва да бъде завършен максимално бързо.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов за напредъка на проекта. Договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км тръби както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Премиерът Борисов изтъкна важността на междусистемната връзка с Гърция за диверсификацията на източниците на природен газ. Чрез изграждането на връзката и участието ни в терминала за втечнен природен газ както България, така и целият регион ще получат достъп до алтернативни доставки. В синергия с този проект се разширява и газохранилището в Чирен, където в бъдеще доставеното гориво ще може да се съхранява. „България и Гърция участват активно в инициативата „Три морета“, където този проект за транспорт на природен газ от юг на север до Полша е най-важен“, подчерта министър-председателят. Това означава 100% диверсификация – както американски втечнен газ, така и доставки от Катар, Израел и други източници.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб.м природен газ годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

В инспекцията участваха също председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

BB_3BB_4

BB_5BB_6

BB_7BB_8
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн