Даниела Нинева с дебют в “Кармен” на 16 февруари в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Даниела Нинева и Райна Кабаиванска

Даниела Нинева и Райна Кабаиванска

Очарователната млада оперна певица Даниела Нинева ще видите като Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе на 16 февруари от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

Даниела Нинева завършва Музикалната академия в Акуила, Италия. Обучението си при Райна Кабаиванска започва през 2014 г. в майсторския клас в Нов български университет и продължава в Института „Веки-Тонели“ в Модена. Лауреат е на конкурса „Rotary Club Teramo Est“ и на конкурса за млади оперни певци на Европейската общност в Сполето. Дебютирала е в Театро Манчинели в Орвието, Софийската опера и балет, Театро Джан Карло Меноти в Сполето. От миналата година Даниела Нинева е солист на Държавна опера-Стара Загора.

Сценичната адаптация на спектакъла е на Огнян Драганов, диригенти са участниците в Международния майсторски клас за диригенти на Маестро Деян Савич, хореографията е на Силвия Томова.

В другите роли ще видите: Дон Хосе-Георги Динев, ,Ескамилио – Валери Турманов, Микаела-Емилия Джурова, Цунига- Евгений Арабаджиев, още Любомир Петков, Яница Нешева, Камелия Стойчева, Бранимир Недков, Ивайло Йовчев.

Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 16 февруари зрителите ще видят една класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения.

С операта „Кармен“ се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера –Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г. , когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.

Операта на Бизе „Кармен“ е по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме (1803-1870), написана през 1845 г. Либретото е на Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Те изменят много неща от новелата на Мериме, особено при двете главни действащи лица. Образите им са много облагородени и със засилени положителни черти. Второстепенният в новелата Ескамилио е представен като контрастен образ на Дон Хозе. Разширен и противопоставен на Кармен е също образът на Микаела. Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери. Приятелят на Бизе, композиторът Ернест Гиро (1837–1892), с когото са учили заедно в Италия, прави нова редакция на „Кармен“, заменяйки говорните диалози с речитативи и вмъквайки балетна музика в последното действие на операта. Днес операта се играе и в оригинал, и в редакцията на Гиро.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн