Представиха над 200 уникални старинни монети на „Нумизматичен салон 2020“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2189IMG_2174Изложбата „Нумизматичен салон 2020“ бе открита снощи в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. “Днес ще имате възможност да видите уникални монетни съкровища от сбирката на музея. Надявам се, че с тази изложба ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с богатството, което музеят притежава” – обърна се към присъстващите Петър Калчев, директор на РИМ.

Куратор на изложбата на деветия Нумизматичен салон е д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика“ в музея. Тя разказа, че експозицията представя общо над 200 тематично подбрани монети от периода 6-1 век пр.Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски и римски републикански монети посетителите ще могат да се насладят и на части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

„Музеят придоби 11 монети на драхми от град Парион, чийто символ е била Горгона Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала лошите хора“, обясни Минкова. Тя допълни, че идеята й била символично Горгоната Медуза да пази Стара Загора от болести и от пандемията, поради това именно тя е емблема на тазгодишната изложба. Най-старата монета, която може да бъде видяна, е драхма от Тасос, датираната от 6-5 век пр.Хр.

Сред присъстващите на откриването на изложбата беше зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела едно много интересно, атрактивно и успешно археологическо лято, като обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея.

Гости на събитието бяха още зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и граждани.

IMG_2173IMG_2188

IMG_2167
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн