Централите на AES България осигуриха 9% от електроенергията в страната през януари 2021 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Най-модерната въглищна централа в страната – ТЕЦ AES Гълъбово, произведе за българските потребители над 305 000 MWh

1 (19)2През първия месец на 2021 г. генериращите мощности на AES България произведоха 9% от общата електроенергия, потребена в страната. Това показва анализ на производствените резултати на ТЕЦ AES Гълъбово и вятърния парк „Свети Никола“.

Най-модерната въглищна централа в България – ТЕЦ AES Гълъбово, през януари генерира 8% от общо произведената електроенергия в България. Двата енергоблока на 690-мегаватовата мощност произведоха 305 696 MWh надеждна електроенергия за българските потребители. Това се равнява на средното месечно потребление на около 1 милион български домакинства.

Вятърният парк „Свети Никола“, който е най-големият в страната, произведе през януари 2021 г. 43 763 MWh екологична енергия. Това представлява 1% от общото електричество, потребено в страната през първия месец на годината. С работата си 52-те вятърни турбини на ВяЕЦ „Свети Никола“ са осигурили чиста електроенергия колкото месечното потребление на всички домакинства в град като Варна.

ТЕЦ AES Гълъбово е единствената изцяло новопостроена въглищна електроцентрала в България през последните 40 години. В нея са вложени върхови технологии по отношение на енергопроизводството, екологичността и безопасността на работа. Централата спазва всички действащи екологични норми на българското и европейското законодателство, а опазването на околната среда е водещ приоритет. Свидетелство за това е и постигнатата през 2020 г. средногодишна степен на сероочистване от над 97%. ТЕЦ AES Гълъбово е от критична важност за енергийната сигурност на страната и ключова за осигуряване на статичната и динамична устойчивост на енергийната система на България, както и за поддържане нивата на напреженията и баланса на реактивните мощности в електропреносната мрежа. Централата допринася за енергийната независимост на България, използвайки само местен енергиен ресурс – лигнитни въглища от държавните „Мини Марица – изток“, с което осигурява работа за хиляди миньори.

4ВяЕЦ „Свети Никола“ представлява около 22% от общо инсталираните ветрови мощности в България, с което допринася страната ни да отговори на поставените цели за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Вятърният парк е основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Системата съчетава както мониторинг на място от опитни орнитолози, така и модерни радари, които сигнализират за приближаващи ята или единични птици, което позволява спирането на отделни турбини или на целия парк. По този начин се грижи за околната среда и допринася за опазването на биоразнообразието в района на Каварна.

За AES България

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.
За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES
Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни за 2019 г. са 10 милиарда долара, а ние притежаваме и управляваме общо 34 милиарда долара в общи активи.
За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте AES в Twitter тук: @TheAESCorp.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн