Решаване на инфраструктурни проблеми поискаха жители на кв. „Лозенец“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2154IMG_2149 (1)Две подписки с искания на граждани от кв. „Лозенец“ в Стара Загора бяха връчени днес на Мария Динева, председател на Общинския съвет и на Иванка Сотирова, зам.-кмет в ресор “Образование, здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора.

Те са събрани от инициативни групи и подкрепени от Обществен дарителски фонд Стара Загора и Сдружение „Свят без граници“.

Жителите на ромския квартал настояват за изграждане на жилища за социално слаби граждани, както и за разширяване на законния достъп до качествена вода, електричество, канализация в обособените квартали с концентрация на бедност в Община Стара Загора.

Финансиране ще се търси от общинския и републиканския бюджет, както и чрез кандидатстване пред фондовете на Европейския съюз.

Исканията включват урегулиране на общински терени, намиращи се в съседства с кв. „Лозенец“ с цел продажбата им на заинтересовани кандидати за строителство на къщи, изграждане на необходимата улична и друга инфраструктура за новите терени, ремонт и преасфалтиране на основни улици, по които се осъществява комуникацията на територията на квартала.

Освен това хората настояват за подобряване качеството на водата и търсене на решения за справяне с водния режим в квартала, обособяване на повече площадки за сметосъбиране и редовно извозване на битовите отпадъци, като и за това, движението по ул. „Знание“ да стане еднопосочно и да се ремонтира оградата на Средно училище „Христо Смирненски“.

Според Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“ основният проблем е незаконното строителство, но трябва да се вземат мерки и за решаване на инфраструктурните проблеми на законно живеещите жители на квартала.

„Вече са изградени социални жилища в бившата Метрология, но желаещите да живеят там трябва да покриват определени критерии. Определен е и един терен за предоставяне на места за строителство, предстои и изграждане на инфраструктура там. Мисли се и за други варианти“, обясни зам.-кмет Сотирова. Що се отнася до режима на водата, вече е проведен разговор с управителя на ВиК инж. Румен Райков, който е информирал, че предстои въвеждането на водомери с дистанционно отчитане в близката година.

Според Мария Динева и Иванка Сотирова част от проблемите – като оградата на училище „Христо Смирненски“, за ул. „Знание“ и за сметосъбирането, могат да бъдат решени в кратки срокове.

„Благодаря, че сте се ангажирали с тези сериозни проблеми в кв. „Лозенец“, безспорно решенията по тях не са неизпълними. Ясно е, че няма да стане бързо, но стъпка по стъпка…“, заяви Мария Динева. Тя ще информира общинските съветници за подписките и ще се търсят варианти за удовлетворяването на исканията в тях.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн