„Информационно обслужване“ намали цената на квалифицирания електронен подпис за граждани на 12 лв. за 3 години

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

stampit-all-usbЦената за издаване и управление на квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на “Информационно обслужване” АД StampIT, вече e 12 лв. с ДДС и ще важи за период от 3 години. По този начин българските граждани ще могат да ползват услугата, която предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни, за едва 4 лв. с ДДС за една година или само за около 1 ст./ден, което е без аналог на българския пазар. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която доскоро беше за годишен абонамент.

За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС. Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв. с ДДС за нови потребители, а доскоро тя беше почти два пъти по-висока.

Всеки може да заяви своя електронен подпис онлайн на страницата на StampIТ тук >>> https://www.stampit.org/bg/page/809

„С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване” АД Ивайло Филипов.

Преди дни компанията пусна в експлоатация новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното медицинско досие и електронния сертификат за ваксинация става единствено чрез електронен подпис, който предпазва гражданите от злоупотреби с чувствителната медицинска информация и лични данни.

С квалифициран електронен подпис всеки гражданин може да подписва документи и да ползва електронните услуги на държавните институции. С КУКЕП се достъпват разработените услуги за граждани на Националната агенция по приходите, Министерствотото на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и информационните технологии, Министерството на земеделието и храните, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Агенцията по вписванията, Главна инспекция по труда, Комисията за защита на личните данни, Агенцията по заетостта, НОИ, НСИ, НЗОК, Агенция „Митници“ и др. Притежателите на електронен подпис могат също така да криптират електронни трансакции, да ползват електронно банкиране на търговските банки, да плащат сметки и данъци през epay.bg, да регистрират домейни и др.

Използването на електронен подпис намалява значително разходите на гражданите, спестява време на притежателите, а в настоящата пандемична ситуация ще даде възможност за облекчаване на човекопотока в държавните институции. Голяма част от държавните институции предлагат услугите си без такса, когато те се заявяват онлайн.

За „Информационно обслужване“ АД

„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. „Информационно обслужване АД“ е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия.

„Информационно обслужване“ АД разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 580 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015 за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за управление на предоставяните ИТ услуги и LSTI N*1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.
#

vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн