Живко Тодоров – загрижен за “Марица-изток”, оптимист за Летището и критичен за АГ-то

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

За водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора кметът би желал да види успешния министър на образованието Красимир Вълчев

565674345254363641Има няколко неща за “Зелената сделка”, които трябва да се знаят, каза в предаването “Сутрин с нас” на Телевизия “Загора” с водещ Станимира Димова кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Първото е, че тя ще се случи със сигурност, и това е въпрос на време. Единственото, което трябва да се уточни, е кога точно във времето и по какъв начин ще се случи замяната на мощностите, които имаме в момента, с алтернативни.

“Ние нямаме право на избор – да или не, тъй като сме страна-членка на Европейския съюз и сме се съгласили с определени политики, които изпълняваме. За мен като кмет е важно хората да бъдат гарантирани, че ще имат своята перспектива – че ще могат да се пенсионират безпрепятствено и че ще бъдат осигурени, а от друга страна, че на по-младите, които остават да работят, ще им бъдат дадени нови работни места. Другото важно нещо е в Стара Загора да се осигури алтернативен бизнес. Индустриалната зона в района на летището да се реализира до края на настоящия мандат като проект, след като теренът (2500 дка) стане общинска собственост, намерим финансиране за инфраструктурата и дойдат инвеститори” – добави кметът.

Прехвърлянето на собствеността на Летището е важно, за да може Общинският съвет в Стара Загора да контролира какво се случва на тази площ. “Теренът е заложен в Българската банка за развитие и начинът да го придобием е със замяна с други, не толкова атрактивни терени. Една такава замяна със сигурност ще бъде в интерес на Общината. Подготвили сме съответната процедура, която ще бъде представена пред ОбС до месец-два, ако имаме зелена светлина от Министерството на икономиката” – уточни кметът.

От Еврокомисията има избран консултант за нашата “Зелена сделка”, очаква се да бъдат завършени териториалните планове, които в момента се изготвят. Неотдавна представители на работния екип са били на среща в Общината.

В момента местната администрация работи по Общия устройствен план на Стара Загора, който ще бъде гласуван на февруарската сесия на Общинския съвет, стана ясно от думите на Живко Тодоров.

На въпрос на водещата каква ще е съдбата на проектите, ако след парламентарните избори политическата ситуация у нас не остане стабилна, кметът отговори, че би работил, както досега, с което и да е българско правителство в интерес на старозагорци. В подкрепа на това той припомни, че първата част на новия парк “Артилерийски” бе правена по времето на кабинета “Орешарски”. “Ако човек не се заяжда политически, не търси някакви боричкания на всяка цена, може да работи винаги за своя град. За разлика от други кандидати за кмет, които бяха обявили, че ако бъдат избрани, първо щели да свалят правителството и тогава да работят за града, аз винаги съм се опитвал да протягам ръка към възможните партньори” – каза Тодоров.

Има известно развитие по темата за сградата на бившето АГ, съобщи кметът. Настоящият здравен министър Костадин Ангелов не е бил запознат до момента добре с предложението за замяната й срещу общински активи, но пропускът от страна на старозагорските депутати в комуникацията с централното управление е бил попълнен след среща на кмета преди няколко дни с него. Министърът е оценил като целесъобразно старозагорското предложение. Днес следобед се проверява законосъобразността му и ако всичко е наред, Общината ше успее да придобие сградата. “Накрая си свършихме сами работата и няма да спестя своите критики по темата – така, както и на мен никой не ми е спестявал критиките, когато нещо не е наред в работата на Общината” – каза Живко Тодоров. Той отбеляза като добре работили по темата председателя на Общинския съвет Мария Динева и водача на групата общински съветници на ГЕРБ Диян Димитров.

“Ще подготвим, ще подадем и ще приемем проекта за реновирането на АГ-то до края на мандата, за да може следващият кмет да го изпълни” – заяви кметът. За следващия мандат, убеден е той, ще има готови за реализация спечелени европроекти, ще има и ресурс, и нов хоризонт.

За новата зала Живко Тодоров потвърди, че очаква допълнително финансиране от държавата за разликата от досега преведените 14,5 млн. лв. до нужните 25 млн., независимо от това, какво ще е следващото правителство. Самият той ще направи опит Стара Загора да получи недостигащите средства още преди изборите. Залата трябва да бъде с посочените 5200 места, за да приема международни спортни първенства, в противен случай строежът се обезсмисля, каза той.

Старозагорската митрополия се очаква да внесе в ОбС техническия си проект за реновиране на сградата на Аязмото (бившия ресторант), чийто собственик е, когато има готовност. Мястото трябва да бъде запазено като свещено и там да се изгради музеен комплекс, смята Живко Тодоров. По думите му по времето на социализма умишлено е бил направен ресторант там, за да се унижи религията.

Никой не се е явил на проведените вече три търга за откупуване на правото на строеж на мястото на Стария съвет в Стара Загора. Ще го обяват отново, този път на разсрочено плащане, съобщи Живко Тодоров. Има нова идея сградата да бъде обявена като клас “А”, оборудвана за IT-фирми, за да е атрактивна и някоя от тях да бъде поканена в Стара Загора.

Два месеца преди изборите Живко Тодоров прогнозира, че водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора ще бъде успешен министър, направил много за града, който и занапред ще бъде полезен за общината и региона. Личното му предпочитание е това да бъде образователният министър Красимир Вълчев. В ход са и номинациите за листата на ГЕРБ, които ще станат ясни до месец. “Имаме депутати в момента, които се справят сравнително добре, но смятаме, че може и много по-добре в помощ на кметовете и в диалог с институциите за благото на региона” – каза Тодоров.

От държавата със съдействието на народните представители той очаква в ред да бъде вкарана УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, както и пътищата до магистралата, до Чирпан и Нова Загора.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн