Параметрите на залата в Стара Загора ще се решават след изборите. Дотогава – консултации с архитектите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2092IMG_2097До старта на новата процедура по избор на изпълнител за техническото проектиране на новата многофункционална зала в парк “Артилерийски” ще се разбере какво ще е новото правителство и съответно – каква ще е степента на сигурност за по-нататъшното финансирането на проекта. Което пък ще зададе по-конкретни граници за параметрите на залата – големина, брой места, себестойност. Това съобщи пред медиите днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Новото задание за обявяване на обществена поръчка за изготвяне на технически проект ще бъде консултирано и съгласувано от Общината с Камарата на архитектите. Директният избор на проектант ще компенсира изоставането от изгубените месеци около прекратения конкурс.

По време на обсъждането на заданието ще се дискутират въпросите, които се задават в общественото пространство – трябва ли да бъде толкова голяма залата, ако не – съответно с колко места да бъде и т.н. Среща между Общината и Камарата на архитектите е предвидена още през следващите няколко дни.

Градоначалникът припомни, че до момента държавата е превела 14,5 млн. лева. Залата е желана от спортните клубове и културните институции в града, за да разшири хоризонта им на действие. В нея ще могат да се провеждат спортни първенства, големи концерти, симпозиуми, конгреси и други подобни обществени мероприятия. Издръжката на залата, която се очаква да възлезе на 500-800 хил. лева годишно, ще се компенсира от наемите на фирми и търговски обекти, които ще се настанят в предвидените за целта площи в комплекса. За сравнение – режийните разходи на Операта, която е държавна, са от порядъка на 400 хил. лв. годишно, и се поемат чрез приходите от билети. Общината издържа музея, галерията, театъра, залите на ДЗУ и БСФС, стадион “Берое” и др. обекти.

Спряганите в общественото пространство раздути цифри за прекомерно нарастване на стойността на строежа са неоснователни, тъй като практиката сочи, че непредвидените разходи в подобни случаи не надхвърлят 5-10% от зададените, посочи кметът.

Живко Тодоров определи като грешка на класирания на първо място участник в прекратения от КЗК конкурс за идеен проект на залата това, че той не е декларирал конфликт на интереси с членовете на журито. Нито Общината, нито журито е било наясно кой точно участва със свой проект в конкурса. “Не сме разследващ орган кой в какви отношения е” – категоричен бе кметът. Служебната връзка между двама от участниците и трима от журито е станала ясна едва след обявяването на резултатите. Участниците обаче са знаели публично обявения състав на журито, и решението за участието им е било на тяхна собствена отговорност. След обявяването на новата процедура за проект е възможно някои от досегашните участници да се включат отново и в нея.

“Общината нямада обжалва решението на КЗК и ние сме със становище за прекратяване на конкурса. Разбира се, с огорчението, че класираният на първо място участник в някаква степен ни е подвел, недекларирайки станалите известни обстоятелства. Той има право да обжалва пред ВАС решението на КЗК като засегната страна и ние ще изчакаме да видим дали в определения срок те ще подадат жалба. Ако това стане, ще изчакаме решението на ВАС, след което ще издадем заповед за прекратяване.”

Хонорарите на участниците в прекратения конкурс (в предвидения размер от 20 000 лв. за първо място и по-малко за следващите в класирането) няма да бъдат изплащани.

От пролетта на миналата година всички търгове и конкурси в страната, в това число и обявените от Община Стара Загора, минават през специализирана електронна платформа, в която Общината няма намеса. Това гарантира коректността на процедурите.

По думите на кмета приоритетите на Община Стара Загора за 2021 година остават добре познати:

* Реконструкцията на Зоопарка, срокът за завършването на която остава същият въпреки временното спиране на работата;

* Станционната градина, чиято реконструкция върви много добре и се очаква да приключи предсрочно;

* Вторият етап по подмяната на ВиК мрежата в квартал “Самара 1″ (източно от завод “Наталия”) вече се изпълнява. По този проект трябва да се знае, че от ПУДООС се поемат само разходите по тръбите, докато асфалтирането на улиците и възстановяването на тротоарите се финансира от Общината, като тук от значение е докъдето стигнат средствата в съответния етап.

* Скоро ще стартира реконструкцията и на Летния театър, като спецификата на дейностите там изисква по-високи температури на въздуха, и е от значение времето да позволи;

* Строителството на новия Руски пазар се очаква да завърши предсрочно;

* 4-лентовото преустройство на ул. “Кап. Петко войвода” е с обявена обществена поръчка за първия етап – до бул. “Славянски”, докато за втория етап (южно от “Славянски) още не е осигурено финансиране;

* Има осигурено финансиране от МОН за преустройството на Първо основно училище – 2 млн. лв. за първия етап, които вече се изплащат на изпълнителите, както и за втория етап – двор, обзавеждане и общежитие, на стойност 4,6 млн. лв. Осигурени са и средствата за новата детска градина на мястото на бившия паркинг зад Енергото;

* В областта на спорта – ще бъде реновирана пистата под болница “Тракия-парк”, която ще се ползва и от граждани, за разлика от пистата на стадион “Берое”, на която тренира клубът по лека атлетика;

* Индустриална зона “Загоре” е завършена и половината от площите й вече са разпродадени. Скоро се очакват още големи инвеститори, и зоната ще бъде запълнена на 100%. Тъй като има заявки от фирми за нови големи индустриални терени с инфраструктура, ще се прави индустриална зона и на Летището, със запазване на съществуващата самолетна писта;

* Предстои ремонт на Драматичен театър “Гео Милев” и на училища “В. Левски” и “Хр. Ботев”;

* Сградата на бившия дом за деца “Мария Терезия” ще се трансформира в Дом за възрастни хора, като тези на Старозагорските бани и в с. Лясково.

Бюджетът за 2021 г. на Община Стара Загора ще се гледа на февруарската сесия на Общинския съвет, като се чака уточняването на държавно делегираните дейности.

В днешната пресконференция на Живко Тодоров участваха и зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева, главният архитект Виктория Грозива и секретарят на Общината Делян Иванов, които взеха отношение по поставените им въпроси в техните ресори.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн