БСП Стара Загора: В Бюджет ’2021 – политики за децата и семействата, подкрепа за общинското здравеопазване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Градоустройството и инфраструктурата – с перспективни и неотложни решения
*
Върляков - Бонева„В тазгодишния бюджет трябва да са приоритет дейности, свързани с децата и семействата, както и подкрепата за общинското здравеопазване. Последователно отстояваме през годините тази наша позиция за активна общинска политика за старозагорските родители и за насърчаваща раждаемост“ – каза председателят на групата съветници на „БСП за България“ в местния парламент проф. Иван Върляков във връзка с внесените предложения за бюджета.

Според Групата съветници на левицата в инвестиционната програма на общината за 2021г., освен средства за цялостната инфраструктура, е необходимо като приоритет да се заложат финанси за подобряване на базата на детските ясли, градини, училища и за разширяване на базата за отдих на децата. Пет са конкретните мерки и действия на БСП:

* Покриване на таксата в общинските детски ясли и градини, заплащана от родителите. Семействата/родителите да бъдат освободени от заплащане на такса.
* Реализиране на инициативата „Baby Box”, изразяваща се в предоставяне на всяко новородено дете в общината на комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му.
* Ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих.
* Ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора” в м. „Каваците” – гр. Созопол и Лагер за ученически отдих в местността „Паниците” – община Карлово.
* Прехвърляне от държавата на собствеността на детския лагер на Старозагорските минерални бани и проектиране на почивна база за децата.

Да се планират средства в бюджета за нормално функциониране на общинските здравни заведения, диспансери и общопрактикуващите лекари, към които ежедневно се обръщат стотици жители от старозагорско за помощ, ще настояват съветниците на левицата при разглеждането на бюджета. „Пандемията показа на цялото общество тежките проблеми в българското здравеопазване, с които се сблъскаха много граждани. В търсенето на решения държавата прехвърли на общините немалко отговорности, без да ги обезпечи с достатъчно материални, финансови и др. ресурси“, мотивира предложението на БСП председателят в община Стара Загора Валентина Бонева. Тя и колегите й съветници предлагат с бюджетни средства да се реализира ремонта на базата на общинските лечебни заведения и диспансери, както и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно спецификата им.

По думите на Бонева приоритетите на общинската политика трябва да са съобразени с променената ситуация в страната през последната година. В сферата на инфраструктурата, левицата счита, че са нужни ограничения и подходът при реализиране на инвестиционна програма трябва да е към най-значимите, за изграждане и неотложни за поддръжка, обекти. Сред тях са и:

* Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на парк „Митрополит Методий Кусев”.
* Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на Старозагорските минерални бани, в т.ч. и включване на части от прилежащите до урбанизираната територия землища на околните села след приемане на концепция за развитие на курорта.
* Проектиране продължението на бул. „Славянски” от ул. „Капитан Петко войвода” до кръстовището за Старозагорски минерални бани – технически проект с Проекто-сметна документация.
* Проектиране на четирилентово движение по бул. „Славянски” от ул. „Ангел Кънчев” до кръговото движение на ул. „Димчо Стаев”.
* Проектиране на кръгово движение до „Новотехпром” на ул. „Ан. Тошева” и отваряне на движението през бившия завод „Берое” и свързването му с ул. „Св. Отец Паисий” и ул. „Бяло море”.
* Ремонт на Ритуалната зала на гробищния парк Хрищени.
* Изграждане на Ритуална зала и инфраструктура на новия гробищен парк на Стара Загора.
* Основен ремонт на банята на Старозагорските минерални бани.
* Ремонт на пътя с. Християново – с. Памукчии – с. Бъдеще.

Пресцентър 
#

сподели ме


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн