Нов прибор открива коронавируса само за десет секунди

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
64565472456Само 10 секунди са нужни на нов уред, разработен от турски учени, за да бъде открито наличието на коронавирус в слюнката на пациент, съобщава публикация в сайта на турския университет Билкент.

Уредът се нарича “Диагновир” и работи по метода на оптично засичане на флуоресценция от обработената със специален разтвор проба. Времето до отчитането на резултат се намалява и от това, че не е нужно вземането на дълбока натривка от носната лигавица или гърлото на пациента. Биосензор отчита цвета на “светенето” на вируса, като достоверността на резултата е 99 процента.

Турските учени са използвали за изобретението си инфраструктурата на Националния изследователски център за нанотехнологии. “Вярваме, че системата ще се използва широко у нас и по света като бърз и надежден метод за откриване на вируси. Необходимите инфраструктурни инвестиции за масово производство на тази биосензорна система вече са започнали”, съобщават турските учени.

Въпреки че е създаден специално за откриването на коронавирус, “Диагновир” ще може да се използва по-нататък за откриването и на други патогени.

Снимка: https://w3.bilkent.edu.tr/www/diagnovir/
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн