Митрополит Киприан възглави Василиева св. Литургия на 1 януари 2021 г. в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1550В първия ден на новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики. По този повод в Катедралния храм „Св. Николай“ – Стара Загора бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с всички свещенослужители от Стара Загора.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и съслужаващите му духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от “зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди”. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

Владиката благопожела Бог да дари миряните с физическо и духовно здраве, да посочи пътя, по който трябва да се върви, за да растем в благодат и познание на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост да бъде над нас, с нашата страна и църква. През настъпващата година да се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение, а също и да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата, който ще ни доведе до вечен живот.

В службата по традиция участва и Хорът при Катедралния храм с диригент Мария Колева, а стотици взеха молитвено участие и чрез живото излъчване на литургията в социалната мрежа Facebook.

Празничната програма на Старозагорската митрополия продължава с Богоявленските богослужения. На 5 януари в 9:30 ч. ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай. Отново там на 6 януари, Богоявление, в 9:30 ч. е Утренята и св. Златоустова литургия. Великият Богоявленски водосвет, хвърлянето на кръста и освещаването на бойните знамена в парк „Йордан Капсамунов“ (до комплекс „Езерото“) започват в 12,00 ч. На 7 януари, Ивановден, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ – Казанлък.
#


бутон за споделяне


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн