Опровержение на медийна информация след проверка на място в Мъглижкия манастир

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
По повод появила се информация в медийното пространство със заглавие „Майка Рахила почива край бунище“, съдържаща в текста си следния цитат: „надгробният й кръст се въргаля край стари ръждиви мивки на бунището… В манастирското гробище са погребани монахини и монаси, духовници и ктитори, но гробовете са пропаднали, зеят дупки по метър дълбочина, имената по кръстовете са избледнели“, бе извършена проверка.

Комисия, назначена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, с председател архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорска света митрополия, установи на място, че гробовете са поддържани и на погребаните в тях лица е отдадено нужното за достойно почитане на паметта.

В текста е съобщено още, че „Килийното училище във вътрешността е със зейнали порти, същото е положението с одаята, където е пребивавал Васил Левски“.

Изложеното в публикацията не отговаря на истината, тъй като на територията на Мъглижкия манастир е обособено помещение с музейна сбирка, която събира историческите ценности и артефакти. Снимките, придружаващи този текст, са направени тази сутрин – 30 декември 2020 г., около 10:00 часа.

IMG_4933IMG_4934IMG_4936IMG_4938IMG_4940IMG_4937
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн