Медици от Болница „Тракия“ са първите ваксинирани срещу Covid-19 в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Vaksinirane_Bolnica-Trakia-5-d-r_Valentina-Caneva-WEBVaksinirane_Bolnica-Trakia-4-WEBОколо обед днес ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ беше доставена в Болница „Тракия“ в Стара Загора, където бяха ваксинирани първите за областта медици, които стоят на първа линия в борбата с коронавирус.

Дозите бяха доставени от Пловдив под полицейска охрана в рамките на допустимото за транспортиране време и при спазване на всички предписания за правилното съхранение и използване на ваксината.

В рамките на първия час ваксината беше поставена на 15 лекари и медицински сестри от отделението по Анестезия и активно лечение, което обгрижва тежките случаи с усложнения от коронавирусна инфекция в интензивния сектор, както и главният инфекционист на лечебното заведение, д-р Валентина Цанева, под чийто контрол премина поставянето на ваксините.

Всички 15 ваксинирани днес медици заявиха, че се чувстват добре след поставянето на ваксината и не изпитват никакви странични ефекти или неразположения.

„Смятам, че това са ваксини, които са разработени от едни много светли умове и че ако нещо ще промени хода на пандемията, това са ваксините“, каза след като беше ваксинирана д-р Валентина Цанева (на първата снимка). Тя подчерта, че един от най-важните ефекти на ваксината е, че дори човек да бъде заразен с коронавирус, той не само кара заболяването много по-леко, но и не може да заразява други хора.

„Надяваме се ваксината да ни даде сигурност, която ще ни позволи да вършим работата си без да се притесняваме, че може да заразим себе си или близките си“, посочи анестезиологът д-р Христомир Видев.

„Колегите ми и аз принципно работим в защитена среда, но въпреки това прекарваме страшно много време в среда, която е натоварена с високо микробно число и рискът за нас е много голям“ – посочи анестезиологът д-р Станислава Белоева, като допълни: „Сега ще работим много по-спокойно. По-спокойно ще се прибираме вкъщи при родителите си. За пациентите също ще бъде по-добре, когато се обслужват от персонал, който е защитен“.

Около 30% от служителите на Болница „Тракия“ са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Процесът по доставка и поставяне на ваксини сред медиците на лечебното заведение ще продължи и в следващите дни, както и през новата година.

Vaksinirane_Bolnica-Trakia-3-WEBVaksinirane_Bolnica-Trakia-1-WEB
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн