Европейският съюз финансира 80% от модернизацията ни, отчете ОИЦ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Georgi SimeonovНа работна среща, проведена днес в Областния информационен център на тема “Какво постигнахме заедно през програмен период 2014-2020 година”, директорът на Дирекция „Европейски програми и международно сътрудничество“ в Община Стара Загора Георги Симеонов информира за изпълнените и предстоящи проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз, от националния бюджет и със собствени средства на Общината чрез нисколихвени заеми.

Най-впечатляващите придобивки през приключващия период са големите проекти в Стара Загора, изпълнени през периода по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (Оперативна програма “Региони в растеж”) по петте инвестиционни направления – Зелена и достъпна градска среда, Образователна инфраструктура, Устойчив градски транспорт, Изграждане на социални жилища и Енергийна ефективност. Приключи обновяването на парк “Митрополит Методи Кусев”, обновявянето на пешеходната зона и централния площад, реконструкцията на надлеза над жп линиите и бул. “Славянски”, обновяването на много училища, детски ясли и градини.

По Националния план за саниране в Стара Загора са обновени 75 жилищни сгради от общо 377, с 536 апартамента, или около 20% от сградния фонд. Изцяло обновен е паркът от автобуси и тролейбуси на градския транспорт, чието състояние днес е несравнимо с онова, което беше само преди десетина години. До 2023 година предстои и допълнителното му модернизиране с 33 електрически автобуса на стойност 53,7 млн. лв., с две трансформаторни зарядни станции.

В етап на преустройство в момента са жп гара Стара Загора, Станционната градина, Руският пазар с прилежащата му уличнна структура и Зоопаркът. През следващите години предстои модернизацията на още училища и детски заведения. Нова детска градина ще бъде построена на пазарната площ зад ЕВН (Енергото). Предстои обновление на Летния театър, както и на сградата на Драматичен театър “Гео Милев”, на Средно училище “Васил Левски” и Средно училище “Христо Ботев”.

80% от постигнатия в Стара Загора и областта прогрес през последните години е благодарение на средствата от ЕС, подчерта Георги Симеонов. За следващия програмен период 2021-2027 г. предстои България да се договори с Еврокомисията за средства по нови многомилиардни програми. В тях ще залегне и нов елемент – планиране и изпълнение на междурегионални проекти, като Стара Загора е в клъстер с Пловдив и Бургас. По тях ще работи 50-членен Регионален съвет за развитие, с участието на областните управители, кметовете на големите общини, Тракийския университет, Агенцията за регионално икономическо развитие и др.
0102
030405060708091011121314151617181920212223
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн