Коледен бароков концерт в Старозагорската опера на 27 декември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
„Коледни импресии” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел на 27 декември
*
131462169_987043205155170_6460062014811548724_nЕдна необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18.00 часа в Държавна опера-Стара Загора. „Коледни импресии” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Димова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни, блок флейта. Диригент на концерта е Виктор Крумов. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др.

Монтеверди, Пърсел и Хендел са най-големите и изявени, а също и най-модерните за времето си композитори. Те създавате еталони на бароковата музика. В естетиката на барока героите в оперите са легендарни царе или митологични личности. Чувствата са изведени до крайност и ексцесия. Любовта и омразата са абсолютни и еднозначни. Когато човек обича, обича на живот и смърт.

В програмата на концерта на 27 декември са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха. Бароковата музика изисква различна певческа техника от съвременната практика, различни – фразиране и чувствителност. Затова много рядко днес се посяга към този репертоар в България. Той се отличава с голяма вариативност и техническа виртуозност, които са много впечатляващи. За щастие в световен мащаб все по-често театрите се връщат към произведения от този период и съществува т.нар „Възраждане на Барока“ поради големия интерес на публиката.

На 27 декември ще прозвучат за първи път в Стара Загора Lamento della Ninfa /Плачът на нимфата/ от Монтеверди и арията на Ксеркс /Crude furie…/ от едноименната опера на Хендел. За някои от произведенията са направени специални аранжименти от Виктор Крумов и Константин Косев.

„Бях провокирана от Петя Петрова да направим този концерт. В началото на подготовката му имах притеснения, как ще получи. За този репертоар е необходимо да се готвиш сериозно, да се направят консултации със специалисти по барокова музика. Тази музика е предизвикателство пред мен, с нея откривам за себе си много нови усещания и удовлетворение.“
Яница Нешева

„Аз имам известен опит в бароковата музика. Пяла съм в операта „Юлий Цезар“ от Г.Ф.Хендел в Барселона с много известни изпълнители. Но за първи път в този концерт ще изпълнявам произведения на Монтеверди. С Яница Нешева сме отдавна дует-тандем и имаме още планове за бъдещи съвместни проекти.“
Петя Петрова
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн