Кметът на Казанлък участва в онлайн среща по градскидневен ред на ЕС

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2022 (1)Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и представители на нейния екип и културни институти взеха участие в онлайн среща на Градски дневен ред на Европейския съюз. Тема на разговорите бе изработката на Регионална туристическа концепция, която да представя всички богатства на Долината на розите и на тракийските царе.

Казанлък е четвъртата българска община, която стана партньор на Градски дневен ред преди две години, единствена за страната представител в сферата на културното наследство. България участва в част от партньорствата чрез отделни общини и Министерството на околната среда и водите. Столична община е съкоординатор, заедно с Естония, в партньорството за дигитален преход. Община Бургас участва в партньорството за градска мобилност. Община Габрово – в партньорството за иновативни и отговорни обществени поръчки. Министерство на околната среда и водите е част от партньорството за адаптиране на климата.

Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещото развитие на европейските градове като главен двигател на растежа във всички сфери на живота. За 2020 година той посочва като основна насока за работа „дисонантно наследство“ – неразбраното културно-историческо наследство. Пример за такъв тип обект в Долината на розите и на тракийските царе е монументът Бузлуджа. Специалистите определят тази нова категория като важна за случаи на културно наследство, които попадат не в зоната на безпроблемното наследяване, а в зоната на обществените несъгласия, конфликти, противопоставяния и дискусии.

В дистанционната дискусия за изработката на Регионална туристическа концепция участваха представители на неправителствената организация Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места ICOMOS, Германия, Европейска Инвестиционна Банка, членове и координатори на Партньорството „Градски дневен ред“ (UAEU), ICOMOS Международна комисия за исторически градове, села и селища (CIVVIH), Федерално Министерство на вътрешните работи, строителството и общността, съвместни координатори на UAEU.

Кметът Галина Стоянова очерта първите важни стъпки по структуриране на Регионална концепция за туризъм, а именно: съставяне на експертен екип, който да започне работа по проучване на всички налични анализи, изследвания и тематична документация, които да бъдат обобщени, за да може разработките да подпомогнат структурирането на бъдещата Регионална туристическа концепция.

40Архитект Дора Иванова запозна участниците в срещата с успешната работа по проектите „Планиране на проучване и консервация и адаптивно повторно използване“ и “Спешно стабилизиране на мозайките ” в паметника Бузлуджа.

Разговорите се обединиха около категоричното становище, че бъдещият документ трябва да даде максимално широка перспектива за представяне и развитие на всички богатства на Долината – културни, исторически, природни, включително и такива като монумента Бузлуджа.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн