Експертният съвет по устройство на територията в Стара Загора: Бедечка ще е парк!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Запазени са още няколко застрашени зелени територии
*
Bedechka aero_1 1024За поредно потвърждение за Бедечка като парк съобщават днес от Гражданско сдружение “Запазете Бедечка”:

“Ключовият Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора, заедно с проектантите на новия общ план на общината, са потвърдили още веднъж, че Бедечка ще е парк. ЕСУТ е основно градоустройствено звено, което събира всички страни в процеса по устройство на територията.
4545466
Преди дни излязоха протоколите от онлайн заседанието на съвета, който е основен в приемането на подобни документи. В него бяха разгледани възраженията и предложенията по новия общ устройствен план на общината, който е в процедура по приемане. Възражения срещу парка са отхвърлени, отхвърлен е и поредният опит за прокарване на четирилентов булевард през зелената площ.

Припомняме, че наскоро общия устройствен план на града беше частично променен и статутът на Бедечка като парк беше върнат. Сега се приема нов цялостен общ устройствен план на общината и в общественото обсъждане проектантите вече веднъж заявиха, че подкрепят продължаването на статута на Бедечка като парк.

Сега, в протокола от експертния съвет, отново е записано (стр. 14): „Потвърждаваме изменението на ОУП за района на парк „Бедечка“, което се приема за целесъобразно“.

А непосредствено преди това отново е отхвърлена идеята за улица през парка: Продължението на ул. „Августа Траяна“ на изток е отпаднало с изменението на Общия Устройствен план от 2017г. за територията на кв./парк „Бедечка“. Промяната е направена в интерес на запазване на целостта на парк „Бедечка“. Проектантският колектив на ОУПО поддържа приетото изменение на ОУП, при което продължението на ул. „Августа Траяна“ не преминава през въпросната територия и е предвидена корекция с алтернативен маршрут в Транспортната схема.

В голяма степен е уважено и становището на сдружението „Запазете Бедечка“. Със становището защитниците на Бедечка постигнат нова запазена зелена територия в другия голям старозагорски парк „Бранителите на Стара Загора“, както и запазването на още няколко територии в града като зелени пространства – след като в проекта бяха отбелязани като пространства за други дейности.

Не липсват и проблеми – като, например, окончателното допускане на постройки в други зелени площи, включително и по реката. „Запазете Бедечка“ ще продължи да информира по темата.

Междувременно текат съдебни оспорвания на подробния план на парка. Те обаче не променят предназначението за парк.”

Скрийншот: Гугъл карти

#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн